Pizzaonline

Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

maanantai 13. kesäkuuta 2016

Malttia vai pupu pöksyssä?

Asuntorintamalla ei ole tapahtunut vielä mitään. TYLSÄÄÄÄÄ!!!!

Tulin viikonlopun aikana siihen tulokseen, että käyn ensin pankissa varmistamassa lainalupauksen ja muutenkin keskustelemassa ASP-tilistä/-lainasta/-prosessista, jotten tee mitään hätiköityä tai pöljää ja sitten vasta alan kyselemään alakerran läävän omistajilta että mites ois, oisko mahkuja?

Aspissa on siis tällä hetkellä 9800€ joka ei riitä mielestäni mihinkään ja jos lähden alakertaan tiedustelureissulle, haluavat omistajat varmaankin jo heti puhua hinnasta.

Soitin pankkiin ja yritin varata aikaa lainaneuvotteluun. Koko kesäkuulle ei omassa konttorissa ole aikoja. Aha. Kesälomallako ne kaikki yhtäaikaa on..? Puhelinpalvelussa sai kyllä hyvät neuvot lainahakemuksen täyttämiseksi verkkopankissa. Asiakaspalvelija sanoi vielä, että mikäli löytyy asunto, joka maksaa enemmän niin pankista voi saada sitten toisen lainan kattamaan sen ylimenevän osuuden. Voisin tietysti siirtää puskurista tarvittavat hynät aspiin hätätapauksessa, mutta sitten ilman puskuria olisin taas kuitenkin lirissä.
Yksi ASP-tilin eduista on, että kun kaupat on tehty pankki maksaa 4% koko säästösummasta lisäkorkona. Mutta siis tuon lauseen perusteella ainakin minä ymmärrän, että sen summan saa vasta kaupanteon jälkeen, eikä sitä voi liittää ASP-säästösummaan mukaan.
Ja just tämän takia olisin halunnut henkilökohtaista palvelua, jossa joku vääntää kaiken rautalangasta tälle ensimmäistä asuntolainaa hakevalle urpolle.

Menen tänään broidille kuuntelemaan isoveljellisiä neuvoja asiasta ja sitten taas pohdin mitä tehdä. Miksi teen tästä näin hankalaa? Emmätiedä!??! :D

Luultavasti saan rohkeutta iltaan mennessä ja teen lainahakemuksen. Pankista soittavat sitten parin kolmen päivän kuluessa ja kertovat varmasti lisää.

Pistin ylimääräisen läppärini myyntiin ja kaupat tehdään ilmeisesti keskiviikkona. Sieltä putkahtaa 150 euroa kouraan, jonka työnnän heti Aspiin. Lisäksi tänä iltana myyn yhden kirjan femmalla. Kotiinpäin sekin on!

Kun on neljä vuotta pyrkinyt kohti tätä määränpäätä ja nyt se on niin lähellä, mutta kuitenkin jotenkin vielä kaukana, alkaa malttamattomuus vaivata. Tiedän, että mulla ei ole mikään kiire, mutta ihan hyvin tässä voisi nyt selättää turhat pelot ja laittaa hösseliksi.

Mutta siis järjestys: Lainalupaus > Aspiin lisää rahaa > Asuntotiedusteluille

9 kommenttia:

  1. Tsemppiä kovasti sinne! Ja rohkeasti vaan kyselemään/hakemaan pankista asuntolainaa :) Olet tosi hienosti saanut asp-tilille rahaa :) voi kun itsellänikin olisi tulevaisuudessa samantasoinen summa asp-tilillä kasassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itseasiassa nyt on jonkinmoinen hakemus verkkopankissa täytetty ja lähetetty. Huiiii! Mietin juuri että pian pitää kirjoittaa muisteluteksti siitä mikä oli tilanne tasan 4 vuotta sitten kun aspin perustin. Mulla oli tili tyhjänä ja kaksi pikavippilaskua odottamassa palkkapäivää. Sijoitusrahastossa oli 50 senttiä. Pankissa katsoivat vähän hitaasti, että ootko nyt ihan varma että pystyt sen satasen sinne kuussa laittamaan? Ja tässä on tulos. Nyt kyllä vähän hymyilyttää :)

      Poista
  2. Tsemppiä! jännitämme täällä mukana =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!!! Laitan raporttia heti kun pankista soittavat! Hitsi kun olen seuraavat kolme päivää töissä koko pankin aukioloajan, joten pistin toiveen soittoajasta perjantaiaamuksi. Jännät päivät edessä! :D

      Poista
  3. Asuntokaupoille ei tosiaankaan kannata rynnätä suinpäin. Etukäteen kannattaa selvitellä lainansaannin lisäksi myös asuntoyhtiön tilaa. Tulevia remontteja, yhtiölainoja jne. Esittelyssä kannattaa myös tutustua kaikkeen mahdolliseen irjalliseen materiaaliin ja kysellä kaikki mahdollisesti epäselvät seikat. Tyhmiä kysymyksiä ei olekkaan.
    Asuntokaupan voi myös sopia niin että kauppasumman loppuosa voikka tuo 4% osuus maksetaan vasta jonkin ajan kuluttua sisäänmuuton jälkeen. Tuosta summasta voi sitten pidättää jos paljastuu jotakin puutteista esim. jääkaappi ei esim. toimi tms. Asunto-osakeyhtiökaupassa tuo loppusumma käytäntö ei ehkä ole tavanomaista, mutta käsittääkseni omakotitalojen kaupassa yleistä. Toisaalta kauppaehdoista voidaan sopia hyvinkin vapaasti.
    Koeta myös selvitellä mikä on alueen hintataso ja arvioi kuinkapaljon huonokuntoisen huoneiston remontti tulisi maksamaan. Kun nämä on arvioituna voi miettiä kuinka paljon ylipäätänsä kannattaisi maksaa ajattelemastasi huoneistosta. Rahaa pitäisi kyllä olla useampi tonni välttämättämiin remonteihin alussa. Kuvauksesi perusteella ei taideta pelkällä maalipintojen ja tapettien päivityksellä selvitä. ASP lainaan ei taida saada yhdistettyä remontointilainaa.
    Kannattaisi ottaa lukulistalle joitakin blogeja joissa kirjoitetaan tekstejä asuntoihin liittyen (hankinta + kunnostus). Sijoittajanäkökulmasta kirjoittaa ainakin http://www.ostavuokraavaurastu.com

    VastaaPoista
  4. Unohdin mainita. Asunnon hankinnassakin kannattaa tehdä "etukäteisharjoittelua" käymällä tutustumassa asuntonäyttöihin. Varmuuden vuoksi voi valita vaikka kohteen jota ei todellisuudessa ostaisi, jolloinka ei asuntokuume ei roihahda näytössä. Kerää mukaan asuntoesite tai vielä parempi jos esite on ladattavissa kiinteistövälittäjän sivuilta etukäteen, tutustu etu- tai jälkikäteen tarkoin esitteen tietoihin. Mieti kysymyksiä asunnosta etukäteen ja kirjoita ne ylös. Vakoile näytöllä muita katsojia (joita toivonmukaan on) erotat helposti konkarit jos sellaisia on mukana, seuraa heidän tekemisiään ja puhumisiaan tarkkaan.
    Kun itselläsi tulee tosi kyseeseen niin pystyt paremmin perehtymään niihin tärkeisiin seikkoihin sillä asunnossa ei merkitse vain hinta ja seinät vaan myös yhtiö ja ympäristö.

    VastaaPoista
  5. Itse näin jälkikäteen ajattelin, että tuli ostettua kämppä hieman hätiköiden. Pari vuotta sitten ostettu kämppä on jäänyt kahden lapsen jälkeen pieneksi. Nyt asunnon vaihto on huomattavasti hankalampaa ja kallista. Itsellä on tähtäimessä unelmakämppä kuuden vuoden päästä, mutta siihen asti selviytyminen käy todella ahtaaksi. Malttia siis, mutta tuo on kyllä kivaa aikaa. Hauskaa löytää blogeja, joiden kirjoittajat melko samanlaisissa ajatuksissa kuin minä. http://kuusivuotissuunnitelma.blogspot.fi

    VastaaPoista
  6. Lukaisepa "Osta, vuokraa, vaurastu" kirja tai samannimistä blogia, erityisesti just remonttien osalta ja taloyhtiön tilasta. Kämppiä tulee ja menee jatkuvasti, ei kiirettä :)

    VastaaPoista
  7. Kuten muutama aiempikin kommentoija suositteli niin maltti on valttia asuntokaupoilla. Vaikka into on suuri ja sulla tilanne on juuri oikea asunnon ostamiseen, niin etsi mieluummin se asunto joka tuntuu useammankin käyntikerran jälkeen kaikin puolin unelmalta. Itse meinasin ostaa vuonna 2012 parikin asuntoa alkuinnostuksissani vain yhden näytön jälkeen, onneksi varasin vielä toiset näytöt jolloin osaisin kattoa pieniä vikoja, epäkäytännöllisiä ratkaisuja ja taloyhtiön papereita tarkemmin. Yhden asunnon kohdalla sitten se alkuinnostus kesti kolmannenkin käyntikerran yli jolloin tiesin valinnan olevan oikea :)

    Tsemppiä matkaan, ensimmäisen asunnon ostaminen ja ison velkamäärän ottaminen harteille on melko mielenkiintonen kokemus :P

    VastaaPoista