Nämä ovat:
1. Käyttötili
2. Laskutili
3. Tavoitetili (Viiskaks-haasteessa)
4. S-tili (lähinnä S-bonuksia varten)
5. Bank Norwegian (Puskuri)
6. Nordnetin arvo-osuustili (Ei selityksiä kaipaa)
Likimain kuukautta ennen palkkapäivää jo tiedossa, mitkä summat menevät minnekin.
Eli näennäisesti raha-asiat hiton hyvin hyppysissä.
Mutta lienee jo täysin selvää, että käyttörahan kulutuksen kanssa on sitten kuukaudesta toiseen hankaluuksia.
On kokeiltu kuukauden kauppalistan tekemistä, viikkobudjetointia, Femmishaastetta ja huoletonta freestylea, joka on osoittautunut ihan täydeksi katastrofiksi.
Käyttötilillä makaavat rahat katoavat.
Oli elämäntilanne, budjetti ja mielenlaatu ihan mikä vain.
Käyttötili on kuin nuotio, joka polttaa tuhkaksi kaiken minkä käsiinsä saa.
Tarkalleen ottaen edes niitä tuhkia ei jää.
Käykö kellekään muulle koskaan niin?
Tiedän tapauksia, jotka pitävät kaikki rahansa yhdellä tilillä.
Työkaverilla makasi yhdellä ja samalla tilillä yli kymmenentuhatta euroa.
Siis sillä samalla, johon liitetyllä kortilla hän käy ostamassa Lidlistä tomaatteja ja bilettämässä Helsingin yössä... ?!?! O_O
No, mutta koska Femmikselle tämä olisi täysin mahdoton yhtälö, palataan näihin edellä mainittuun kuuteen tiliin ja siihen, kuinka laskutilistä tuli paras kaverini.
Koska ihan kaiki tilini eivät selittelyjä kaipaa niin tässä esittelyssä nyt vain neljä.
Puskuritili
Tungin puskurin kokonaisuudessaan Bank Norwegianiin sen "suuren" koron vuoksi. Korko luonnollisesti ehti tippua 1,75:stä 0,75:een ennen kuin äkkäsin tämän, mutta ksoka kyseessä on silti markkinoiden suurin korko, niin antaa olla. Sitäpaitsi Bank Norwegianista rahojen siirto käyttöön kestää pari pankkipäivää, joten tämäkin vähentää impulsiivisen puskuriin kajoamisen riskiä.
Kun aikanaan siirryn säästämään sitä himoitsemaani mökkiä varten, taidan muuttaa Norwegianin juurikin tuon koron takia mökkitiliksi.
S-tili
Pidin siellä ennen osan käyttörahoista, koska jahtasin S-ryhmän ostoksista maksutapaetua, mutta siirtyessäni yhä enemmän ja enemmän Lidlin asiakkaaksi, ei maksutapaetua herunut enää kuin muutama sentti ja rahojen kahdelta tililtä hupeneminen oli pienille Femmiksen talousaivoilleni aivan liikaa, joten siitäkin syystä se jäi tyhjäksi.
Aikoinaan koitin jopa sitä, että puskurista 500 euroa oli S-tilillä hätätapauksia varten heti nostettavissa, mutta se lisäsi hurjasti riksiä juurikin siihen että puskuria käytettiin sitten ihan mihin sattuu "hätätapauksiin" ja myöskin lähimaksun saapuessa pelotti, että noin suuri summa on yhden pöllittävissä olevan kortin takana.
Ei ei ei...
Tavoitetili
Tavoitetilillä on ehtona, että tililtä saa siirtää rahaa maksuttomasti vain neljä kertaa vuodessa. Tämän jälkeen sanktio on kymppi per siirto. Tästä syystä tavoitetilillä on tällä hetkellä viiskakshaaste-summa, jotten vain koskisi siihen. Ja homma muuten toimii! Ignoraan tuon säästösumman (tällä hetkellä 466€) niin hienosti, etten laske sitä edes osaksi nettovarallisuutta. Tämä siksikin, että käyttökohdetta ei ole vielä päätetty, mutta nyt tunnustan, että se uhkaa vaarallisesti kallistua ulkomaan matkaa kohti...
Paras kaverini laskutili
Ah ja voih! Armas laskutilini! <3
Sinne olen nyt onnistuneesti oppinut tunkemaan palkkapäivänä maksujen suorittamisen jälkeen ihan kaikki massit. Nyt parin viime kuukauden aikana olen viimein oppinut tämän tempun.
Siirrän käyttötilille joka maanantai satasen, joka on tarkoitus käyttää sen viikon aikana poppoomme elämiseen.
Saan siis ukoltani joka kuukausi 200 euroa. Itse laitan ruokapottiin toisen 200 euroa ja näillä 400 eurolla kuukaudessa ruokimme itsemme ja kaksi lasta.
Alussa vähän takkuili, mutta nyt tämä järjestely alkaa sujua.
Alkuhankaluudet johtuivat siitä, että sotkin nämä rahat ja muut hankinnat, esim vaatteet, apteekin, ravintolat yms.
Nyt olen oppinut viimein erottelemaan ruokakuluista muut kulut ja tässä paras kaverini laskutili on tullut apuun.
Eli käyttötilillä on vain nuo ruokaan tarkoitetut massit. Jos käyn ostamassa mitä tahansa muuta, siirrän käyttötilille sen verran rahaa laskutililtä, jolloin ruokabudjetti pysyy koskemattomana vain ruokia ja päivittäistavaroita varten. Siirrän summat oikeesti sentin tarkkuudella, jotten sössi.
Lasken myös tasaisin väliajoin laskutilin tilanteen ja tarkistan budjetista ollaanko vielä plussan puolella. Pientä haastavuutta tuo luonnollisesti se, että tilillä on ehdottomasti oltava tietty summa tulevia myöhemmin veloitettavia laskuja varten (esim. vastike ja lainanlyhennys), mutta sekin toimii, koska olen budjetoinut menot kerrankin niin yläkanttiin ja tiedän tasan tarkkaan mitä sinne kuuluu loppupeleissä jäädä.
Ja tää on kivaa!
Joka viikko koen onnistumisen tunteita kun suunnittelemalla saan rahat riittämään just eikä melkein seuraavaan sunnuntaihin, koska viikkobudjetilla on pärjättävä.
Jokainen maanantai on kuin palkkapäivä, kun käytössä on uusi satanen ja budjetti alkaa alusta.
Ja täytyy kyllä sanoa, että syömme aiempaan sinkkuelämääni verrattuna ihan hiton hyvin. Teen kuukauden ruokalistasuunnitelman etukäteen, jotta syömme mahdollisimman monipuolisesti vuorotellen kalaa, kanaa ja lihaa. Meillä on AINA jääkaapissa liuta erilaisia kasviksia ja hedelmiä.
Meille on itseasiassa vakiintunut tavaksi, että ruuan valmistuessa muksut pistelevät poskeensa
aperitiivikasviksia joita on leikattu valmiiksi kippoon.
Tänään kippo silsältää porkkana- ja kurkkutikkuja, avocadoa, päärynää ja vesimelonia :)
Näin kasviksia päätyy suuhun huomattavasti enemmän, kuin jos ne olisivat ruuan kanssa samalla lautasella ja näin ruuan odotus nälkäisenä ei ole enää niin tuskallista. Toimii hiton hyvin!
Niksi ei ole oma vaan jostain kuultu. Saa matkia.
Että sellaista sitten tällä kertaa!
Useamman tilin systeemi toimii itsellänikin. Käyttötilile jää palkkapäivänä tietty summa, jonka saa kuluttaa mihin vain omiin menoihin (tai jättää välillä käyttämättäkin). Loput palkasta jakaantuu taloustilille, laskutilille, säästötilille ja sijoitukseen.
VastaaPoistaTaloustililtä menee kaikki talouden yhteiset menot, joten omalle käyttötilille jää ns. turhaan kulutukseen kuuluva raha. Ja laskutilille olen kerryttänyt aina vähän enemmän, joten isokaan yllätyslasku ei kaada budjettia.
Toimii itsellänikin tosi hyvin. Säästötilille menevästä rahasta siirtyy osa asp-tilille 4 kertaa vuodessa ja loput periaatteessa vain odottaa. Joko matkaa tai jotain isoa hankintaa varten, tai sitten sieltässiirtyy sijoitukseen osa jos summa kasvaa.
Asuttekos te nykyään yhdessä :)
VastaaPoistaMulla on "piilossa" rahaa s-tilillä sinne kertyneet bonukset, puskurikäteinen ja nordnet. Niiden olemassa olon pyrin aktiivisesti unohtamaan ja aika hyvin siinä myös onnistun
VastaaPoistaTilien määrä kuulostaa tutulta :D Itsellä kanssa, mutta tosin ne on tällä hetkellä tyhjinä..
VastaaPoistaMonille tileille moninkertainen hurraa-huuto täältä! Kuulostaa hyvältä toi sun systeemi.
VastaaPoistaMulle joskus pankintäti hiukan huokaili, että onpa sulla paljon näitä tilejä. No niin on, muuten ei pysy elämä järjestyksessä! Eikä se aina pysy näinkään, mutta eipä ainakaan oo tilien puutteesta kiinni. Pitäneeköhän se itsekin tehdä tämmöinen tilinteko (hör hör), kun alkoi kiinnostaa itseäkin vähän analysoida omaa tilannetta ja logiikkaa näiden noin-kymmenen tilin kanssa sämplätessäni.
Meillä on tosi samanlainen systeemi paitsi minulla on tilejä oikeasti ihan hirveästi. En jaksa laskea, mutta voi olla yli kaksikymmentä ja niitä on kolmessa pankissa. Osa on yhteisiä osa omia ja lapsillakin pari tiliä siinä.
VastaaPoistaMinusta on mukavaa, että rahat on eri tileillä ja tiedän, että asiat on kunnossa. Voin koska vaan katsoa tilin tilanteen ja nähdä, että siellä on tai ei ole tiettyyn asiaan varatut rahat olemassa.
Minusta on tosi helpottavaa, kun rahat on korvamerkattu tileille. Ja jos tili on tyhjä, niin tilanne on silloin helppo hahmottaa.
Nyt lomaa odotellessa olen ilolla katsellut lomatilin lihomista ja mielessä herätellyt ajatuksia siitä mihin rahan voisikaan käyttää.
Kiitos kivasta postauksesta. Mukavaa viikonloppua!