Pizzaonline

Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

tiistai 28. huhtikuuta 2020

Koronahdistus

Morona!
(hehe...)

Maailma on aivan toisenlainen, kuin edellisen tekstini aikaan.

Näin kaikki eteni

Edellisen tekstin jälkeen saavuttiin palkkapäivääni 10.3., jolloin olin myös lomalla ja aikaa olisi ollut kirjoitella vaikka ja mitä, mutta huonot uutiset korona-viruksesta valtasivat kaikki mediakanavat ja huoli lisääntyi joka tuutissa.

Olimme edellisenä viikonloppuna olleet Ruotsinlaivalla, joten kuulostelimme koko perhe olojamme ja mittailimme kuumetta monta kertaa päivässä.

Loppuviikosta pe 13.3. oli jo tullut työnantajaltani yt-neuvotteluilmoitus ja varoitus lomautuksista, joita sitten siunaantuikin yhteensä kolme viikkoa.
Seuraavan viikon maanantaina hallituksen tiedostustilaisuuden jälkeen päätettiin, että lapset eivät mene päiväkotiin eivätkä kouluun ja mieheni jäi etätöihin (tai niiden yritykseen) koti-isäksi.
Omat työtuntini vähenivät silmissä ja arkeemme astuivat uudet ystävämme kumihansikkaat ja käsidesit.
Lomautuksella olen ollut 20.4. alkaen yhteensä siis nyt sitten sen kolme viikkoa. Ainakin aluksi.
Miehen työpaikalla annettiin suullinen ilmoitus mahdollisista lomautustoimista, mutta ne ovat onneksi hyvin paljon epävarmemmat ja vasta kaukana tulevaisuudessa.

Seurasi niin hirveä "koronahdistus" ja alakulo, etten pystynyt keskittymään muutamaan viikkoon yhtään mihinkään. Pelkäsin talousrintamalla kaikkea mahdollista ja mietin kuinka paljon säästössä ja Nordnetissä on yhteensä ja kuinka kauan tulemme niillä toimeen ja että missä vaiheessa auto ja sijoitusasunto pitää (alihintaan tietysti) myydä sekä varattomuuden että lainan korkojen noustessa ja katselin jo perheellemme pienempää, rumempaa ja halvempaa vuokra-asuntoa jostain hornantuutista.

Parin viikon kuluttua stressi helpotti

Koronahdistuksesta eroon

Hain samantien lomautusilmoituksen jälkeen vuoden lyhennysvapaata sijoitusasuntooni ja kolme viikkoa odoteltuani myönteinen päätös tuli ja maksan nyt pelkkiä korkoja (n. 50 euroa/kk) helmikuuhun 2021 saakka. Eli säästän seuraavat 11 kuukautta 333 euroa kuukaudessa!?!?
Jei!!!

Vuokralaiseni työpaikalla ei ole kuulemma tarvetta lomautuksille, joten vuokra juoksee jatkossakin ajallaan.
Olé!!!

Mieheni haki omista henkilökohtaisista veloistaan myöskin lyhennysvapaata ja sai sitä kaksi kuukautta!
Oujee!!!

Stressintäyteisestä autonmyymispohdinnastani seurasi se, että taidamme oikeasti myydä autoni kesän jälkeen mäkeen ja käyttää jatkossa mieheni työsuhdeautoa, joka on ahdas kolmepaikkainen pakettiauto, mutta voisimme vuokrata perhematkoja varten erikseen sitten henkilöauton (vuokra n. 28€/pv...)

Säästäisin tämän toimenpiteen avulla 1500 euroa vuodessa ja pääsisin eroon yhdestä velasta. Todennäkösesti saisin vielä myyntivoitosta tonnin verran lisärahaa puskuriin.
Jäämme vakavasti harkitsemaan tätä vaihtoehtoa...
Hui!!!

Joten rauhotuin raha-asioiden kanssa ja aloin jopa nauttia tästä kotoilusta.
Vietän niin paljon enemmän aikaa nyt perheen kanssa ja ehdin/jaksan ulkoilla ihan himona.

Poikkeustilan alkamisesta on nyt kuusi (!) viikkoa.
Olemme olleet erittäin kuuliaisia ja ihmisiä välttelevän töissäkäyntini lisäksi olemme käyneet vain ulkoilemassa, ajelemassa ja maksimissaan kerran viikossa ruokakaupassa.

Olen lenkkeilyt jo niin hurjan paljon, että olen laihtunut viimeisen kahden viikon aikana 5 kiloa...
(Varovainen jee!)

Kauppareissut

Ruokakaupassa käydään max kerran viikossa yksi kerrallaan.
Se tarkoittaa käytännössä, että meikä syöksyy kumihanskoissa väljimpään alueemme Lidliin myöhäisillalla vältellen ihmiskontakteja parhaani mukaan.

Ostan about kolme kestokassillista ruokaa tarkkaan laaditun listan mukaan.
Ruuan kulutuksemme on luonnollisesti muuttunut, nyt kun miehen kanssa möllötetään ihan koko ajan kotona ja lapset ovat meillä puolet ajasta ja sen lisäksi vielä joka ikinen päivä lounas- ja välipala-aikaan. Joinakin aamuina myös aamupalalla.
Se ei tarkoita ihan hirveiden summien lisäämistä kauppalaskuun, mutta kyllä se enemmän suunnittelua vaatii varsinkin kun ihan koko saatanan viikon (joskus jopa puolentoista viikon) kamat ostetaan kerralla. Tuntuu, että nyt vasta alan hahmottaa kunnolla, mitä tässä oikein kulutetaan.

Ensimmäisillä kerroilla vedin niin överiksi, että kauppaan meni muka viikon ruokiin jopa 130 euroa.
Osaa niistä syödään vielä nyt kolmen viikonkin päästä.
Onneksi meillä on helkkarin iso pakastin...

Nyt olen jo vähän saanut järkeä tähän listanlaadintaan ja edellisen viikon kauppareissun lasku oli enää reilu 70 euroa. (Tosin tähän vaikutti se överiviikkojen ylijäämä...)

Olin hieman järkyttynyt alkuun näistä summista, koska yleensä kauppaan menee pahimmillaan se 35 euroa, mutta silloin siellä kyllä sitten rampataankin melkein joka päivä, joten onhan tämä nyt paljon kannattavampaa ja saatamme jopa jatkaa tätä tapaa kriisin jälkeen. :)

Tästä siis seurasi se, ettei rahaa uponnut muuhun, kuin jääkaappimme sisältöön ja käyttörahaa ei tunnu kuluneen läheskään entiseen malliin.
(Jee!)

Lomautus

Kolmen viikon lomautuksestani seuraa käytännössä sitä, että kolmen viikon ajalta saan ammattiliittoni työttömyyskassasta lomautuksen jälkeen takautuvasti ansiosidonnaista noin 68 euroa viideltä päivältä viikossa eli kolmelta viikolta siis yht 15 päivältä.
Tuo summa määräytyy viimeisen puolen vuoden ansioideni mukaan.
Luojan lykky, että saikun jälkeen jaksoin vuoden alussa tehdä niin järjettömän paljon töitä!!!

Tästä summasta lähtee luonnollisesti vielä verot ja ne ovat jonkun käsittämättömän köyhät-kyykkyyn-periaatteen vuoksi automaattisesti 25 prosenttia?!?!?!? Haistakoot...
Tämän vuoksi piti sitten erikseen tilata muutosverokortti etuutta varten ja sekin oli niin monimutkaista, että lähetin kaksi vihaista palautetta verottajalle epäselvistä ohjeista.
No mutta kuitenkin etuuden veroprossa laski nyt sitten 18,5 prosenttiin, joten laskeskelin, että lomautusajalta käteen jää sitten noin 50 egeä kertaa 15 päivää eli yht 750 euroa, jotka todennäköisesti saapuvat joskus kuukausien päästä ruuhkan takia, kun koko Suomi tuntuu olevan nyt lomautettuna.
(Buu!)

Tilannekatsaus

Katsastetaanpa mitä 1,5 kuukaudessa ehti tapahtua suurille luvuille.
Tungin koronapaniikissani huhtikuun rahapäivistä kaiken mahdollisen säästötilille ja puskuri kasvoi ihan silmissä.

Omaisuus

Asunto 110 000
Nordnet 1446
Puskuri 1192

Yht 112 638 euroa

Velat

Asuntolaina 83664
Täsmäluotto 3146
Visa 3000

Yht 89 810 euroa

Nettovarallisuus  22 828 euroa

Eroa helmikuun höpinöihin melkein tonni! Wuhuu!!!
Ja puskuria on nyt kattamaan lomautusajan aiheuttama lovi.
Laskin, että ensi kuun palkkapäivänä joudun lainaamaan puskurista 455 euroa, mutta saan sen maksettua ukon palkkapäivänä takaisin, koska tuo ihana mies on sitä mieltä, että jos lomautuksia ei heidän firmaansa tulekaan, saan omalle säästötililleni tuon hänen lyhennysvapaan jättämän rahasumman kuulemma "korvauksena kaikesta perheeseemme väkisin satsaamastani rahasta".
Itse ajattelen, että massi menee yhteiseen tulevaisuuteemme, josta minulla on mahtipontiset suunnitelmat (lue:mökki).
(Awwwww....) <3

Että tällaista meillä täällä.
Kuis siellä..?

Tsemppiä kaikille!
Pysykää terveinä (ja kotona)!
Kyllä me tästä selvitään!
Ja kyllä tämä p*rsep*ska vielä joskus loppuu!
<3

4 kommenttia:

 1. Kyllähän se vähän tuntuu ettei oikein mihinkään pääse, mies lomautettuna 3kk ja hirvittää kauanko hänen rahojen saaminen kestää. Onneksi itselläni on töitä eikä lomautushommista tietoakaan. Käyttörahaa tuntuu tosiaan jäävän vähä yli kun ei käy ulkona syömässä ja bensan hintakin on laskenut roimasti (työmatka-ajot). Mutta olen ehkä sortunut kahteen ainaki mulle isoon hankintaan tässä korona aikana, ne makso yhteensä 210e. Jospa toukokuussa palaan kuitenkin ruotuun

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla susta pitkästä aikaa!
  Mulla kävi siinä mielessä hyvä tuuri kun alani on sellainen johon korona lähinnä vaikuttaa töitä lisäävästi (hoitoala) ja sitten vielä se että jäin just äitiyslomalle eli tulot määräytyy viime vuoden tulojen mukaan eli tulojen suhteen ei ole mitään huolta asiasta!

  Onneksi näyttää kuitenkin siltä että lomautuksista huolimatta pääsette jaloille ja asia ei niin synkkä ole kun aluksi tuntui. Tsemppiä ihan hirmusesti sinne <3

  VastaaPoista
 3. Jos kerran itse asutte vuokralla niin oletko tutustunut asumisoikeusasuntoihin, niissä asuminen hieman edullisempaa kuin vuokralla? Tutustuppas! Ja jos jää rahaa säästöön niin nyt hyviä suomiosakkeita alesta kuten Sampo, Cargo, Fortum, Valmet...

  VastaaPoista