Pizzaonline

Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

torstai 31. toukokuuta 2018

Taloyhtiön kokoussumppu

Tässä on nyt parin kuukauden aikana rampattu kolmessa eri kokoontumisessa.

Historiaa:

Viime vuonna tähän taloyhtiöön alettiin kaavailla putkiremonttia, mutta se pistettiin jäihin, koska kuulemma infotilaisuudessa esitelty hankesuunnitelman esitys ontui pahasti ja itse suunnitelma oli epätarkka. Sain paperinivaskan tästä esityksestä takautuvasti isännöitsijältä.

Sitten lähdettiin etsimään toista urakoitsijaa tekemään perusteellisempaa kartoitusta.
Samalla alettiin pohtia lisärakentamismahdollisuutta, jolla saataisiin katettua osa putkarin kustannuksista.

Varsinainen yhtiökokous

Viime kuussa järjestettiin sitten se varsinainen taloyhtiön vuosikokous, jossa käytiin läpi tilinpäätöstä ynnä muuta ynnä muuta.
Vähän jännäsin ensin olla paikalla, mutta oli erittäin mielenkiintoista kuulla kuinka hoidetaan taloyhtiötä, jossa olen osakkaana.

Hallituksen jäsenet vaikuttavat luojan kiitos erittäin järkeviltä ja asiallisilta.
Mitä paikalla oleviin osakkaisiin tulee....

Sanoisin, että tämä taloyhtiö jakaantuu kahteen kastiin:
Muutoksia vastustavaan vanhempaan alkuperäisväestöön ja meihin 30-50v. uusioasukkaisiin, jotka ajattelevat asioita vähän pitemmällä tähtäimellä.
Olen ymmärtänyt, että tämä taitaa olla ihan peruskamaa jokaisessa taloyhtiössä.

Tässä ensimmäisessä kokouksessa kaikki käyttäytyivät ihan kiltisti ja kohteliaasti.
Olin ihan positiivisesti yllättynyt!

Info-tilaisuus

Tapaus lisärakentaminen

No mutta sitten tuossa vapun jälkeen tuli putkiremontin ja lisärakentamisen infotilaisuus.
Sana oli kiirinyt, että lisärakentaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että taloyhtiöön rakennetaan ylimääräinen kerros, jota kaikki ilmeisesti pitivät ihan älyttömänä.

Infotilaisuudessa sitten selvisi, että lisärakentaminen tapahtuisikin tälle samalle tontille, eli joko meidän parkkipaikalle tai itse pihalle.
Seurasi suuria tunnekuohuja ja maailmanluokan ongelmia:

"Mihin parkkipaikka sitten tulee?"
" Minä en kävele puolta kylää autolleni!"
"X-Rapusta peittyy aamuaurinko!?!"
"Ei rakennustyömaata! Tulee melua!"
"Mitä jos asunnot eivät mene kaupaksi?"
"Kuka sen rakentaa?"
"Hallituksella on varmasti oma lehmä ojassa!"
"Kuka tästä hyötyy!?"
Jne...
Harmittaa ihan etten tehnyt muistiinpanoja parhaimmista paloista, kun siellä joutui ihan toden teolla pidättelemään naurua.

Sitten kun oltiin rautalangasta väännetty, että meidän taloyhtiö ei rakenna mitään, vaan myy tontin ja rakennusoikeuden jollekin urakoitsijalle, eikä osallistu myyntiprosessiinkaan, eikä siis liity muutenkaan sen uuden rakennuksen taloyhtiön asioihin, päätettiin, että lisärakentamisen lisäselvityksien jatkamisesta äänestetään sitten seuraavassa ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Tapaus putkiremontti

Sitten päästiin eteenpäin ja putkiremontti-infoon.
Uusi urakoitsija ei juurikaan tuonut lisää tietoa, vaan pikemminkin osasi niin ikään vääntää rautalangasta, miksi perinteinen putkiremontti on välttämätöntä tehdä, koska oli todettu, että 75 prosenttia kylpyhuoneista (mukaan lukien omani) on peruskorjattava jokatapauksessa.

Tämä urakoitsija siis myi idean taloyhtiölle paremmin kuin se edellinen.
Fiksu veto oli myös laskeskella valmiiksi, paljonko vastike nousisi tällä remonttibudjetilla.
Oman yksiöni velkaosuus olisi noin 20 000€.
Vastike nousisi n. 138 euroa kuussa. Eli yht. 292 euroa/kk.
Onhan se paljon, mutta ihan toteutettavissa.
Varsinkin kun saa remontin yhteydessä mm. uusitun kylppärin ja keittiöön astianpesukoneliitännän, jotka taas nostavat asunnon arvoa ihan varppina!

Sentään putkiremontti-asia ei nostattanut enää suurta tunnemyrskyä, lukuunottamatta yhtä kommenttia, jossa sotkettiin putkiremontti, lisärakentaminen, näitä suunnittelevat firmat ja lopulta taloyhtiön ja huoltoyhtiömme nimetkin keskenään....

Ylimääräinen yhtiökokous

Maanantaina sitten kokoonnuttiin taas äänestämään putkiremontin vaihtoehdoista (perinteinen vs. sukitus) ja lisärakentamisen lisäselvityksen jatkamisesta.
Tilaisuuden loppuessa oli päivänselvää, että meille äänestetään perinteinen putkiremontti.

Rautalangasta:

Tilanne siis on se, että kaupunki on rakentamassa tälle alueelle ihan himona taloa talon perään ja selvitetty fakta oli se, että tuohon meidän taloyhtiön viereen nousee rakennetaan jokatapauksessa tönö, halusimme sitä tai emme, joten nyt oli saumaa selvittää, kuinka paljon voisimme hyötyä siitä rynnimällä itse siihen väliin.

Suunnitelma: Ostamme huoltoyhtiön omistaman parkkipaikkatontin (jossa meillä on ikuinen rasiteoikeus) ja myymme sen ja rakentamisoikeuden sitten eteenpäin ja siitä saaduilla hynillä voitaisiin kattaa jopa 20 prosenttia putkiremontin kustannuksista. 

Itse arkkitehtitoimistolta tilattu lisäselvitys taas kustantaisi noin 10000-15000 euroa, joka toki aiheutti kuohuntaa, mutta verrattuna kuuden miljoonan putkiremonttiin todettiin olevan yksi kärpäsenpas...

Tässä vaiheessa tosin äänestettiin vasta siitä, otammeko asiasta lisää selvää vai torjummeko tämän mahdollisuuden tunnepohjalta.

Voitte vain kuvitella mikä kina tästä syntyi.
Kesti noin 1,5 tuntia, että tuo ylle kirjoittamani tiivistelmä meni jengillä jakeluun.
Seurasi suoranaista huutoa.
Eräskin vanhempi herra jolla oli selvästi puurot ja vellit hieman sekaisin (näin kauniisti ilmaistuna) äityi niin agressiiviseksi, että meinasin jo kysyä, että eikö asiattomasta käytöksestä pitäisi joutua jäähylle käytävään...
Tosin sitten herra unohti jo mistä asiasta puhuttiin ja jatkoi putkiremontin vastustamista, vaikka siitä asiasta oli jo äänestetty.

Noniin mutta sitten kuin ihmeen kaupalla tilanne rauhottui ja jopa aiemmat jyrkästi lisäselvitystä
vastustaneet puolsivat sen jatkamista.
Kaikki paitsi yllä mainittu herra, joka kiljui edelleen vastustavansa putkiremonttia.

Lopputulos:

Eli mikäli kaikki menee hyvin, eikä suurempia tappeluja tule. saattaa putkiremontti alkaa jo ensi vuonna.
Putkari aiheuttaa yksiölleni noin 20 000 velan.
Vastike nousee huimaan 292 euroon.
Siitä saatetaan saada kustannettua jopa 20 prossaa siis tällä kulmakuntaa kuohuttavalla lisärakentamisella.
Tämän jälkeen velka olisi enää noin 16 000 euroa.
Vastike nousisi tässä tapauksessa vain 110 euroa eli yht 264 euroon.
Olisihan se edes pienempi paha.
Noh mene ja tiedä. Aika näyttää.

Jostain syystä ei hermostuta enää ollenkaan.
Olen hyvin luottavaisin mielin.
Kaikki kyllä lutviutuu ja tämä koirankoppi oli putkarista huolimatta hyvä ostos!

P.S. Uuden tietoturvadirektiivin jälkeen en saa enää sähköpostiini ilmoitusta kommenteista.
En ainakaan eilen tajunnut ollenkaan mistä saan sen taas päälle.
Onko muilla sama tilanne?  O_O

9 kommenttia:

 1. Mainio kuvaus taloyhtiön kokouksesta! Pahimmillaan se on juuri tuollaista sekalaista räyhäämistä, mutta on hienoa huomata että osa porukasta on selväpäisiä. Ja komedia-arvoa noista kiljuvista herrasmiehistä toki on.

  Mullakin hävisi kommenttien ilmoitukset emaililla, enkä ole äkkiseltään löytänyt että mistä laittaa ne taas päälle. Eli, seuraan....

  VastaaPoista
 2. Heh mikä kokous. Joo eipä tuo paljoo tunnu muiden kulujen päälle enää tuo rahoitusvastike.

  VastaaPoista
 3. En osaa laittaa! Enkä ole vielä edes yrittänyt vaan käyn vanhanaikaisesti omalla blogialustalla katsomassa 😃

  Ja nauroin Papalle ÄÄNEEN, rakastan periaatteessa vastustan -ihmisiä 🤣🤣🤣

  VastaaPoista
 4. Heh, meillä samanlaista. Viimeksi ollut oikeusjuttu asukas vs. talonyhtiö, siitä remontoidaanko. No asukas hävisi, 35000 oikeudenkäyntikuluja. Siinä on ollut draamaa seurattavana :) olen lueskellut blogiasi jo tovin, jatkan :)

  VastaaPoista
 5. Taloyhtiössämme ollaan myös aloittelemassa putkiremontin suunnittelua ja meilläkin kävi jo joitain rakennusmiehiä putkistokameroilla tutkimassa putkistojen kuntoa. Meillä tulee myös tässä jossain vaiheessa sitten kustannukset tietoon ja odotan jo kauhulla että montako tonnia sieltä on tulossa. Aika erikoinen tuo lisärakennus, mutta ainakin kivasti laskisi remontointikustannuksia!

  VastaaPoista
 6. On varmasti välillä noissa kokouksissa kinaa ja huutoa. Itse en ole vielä ollut yhtiökokouksissa. Mutta niin olen kuullut, että taitaa melkein jokaisessa taloyhtiössä olla ne jotka ovat asuneet pidempään vastustavat ja sitten uudet asukkaat jotka ajattelevat asioita vähän pidemmällä tähtäimellä. http://www.meriturva.fi/fi/kokous-ja-majoitus/kokoustilat

  VastaaPoista
 7. Kyllähän putkiremontti kannattaa tehdä ajoissa, ennen kuin jotain ikävää sattuu. Meidänkin taloyhtiössä on alkamassa putkiremppa tänä vuonna. Olen jo pitkään haaveillut uusista kaakeleista kylppäriin, ja nyt vihdoin päästään sitäkin toteuttamaan.

  https://www.makila.com/linjasaneeraus

  VastaaPoista
 8. Meillä myös alkaa putkiremontti rivitalossa. Yhtään en muista, minkä verran tuli yhtiövastikkeeseen lisää. Hyvä kuitenkin että saa hoidetuksi, ja tuohan se lisää arvoa asunnoille.
  http://www.elasticpipe.fi/yhteystiedot/tampere-ylojarvi-nokia

  VastaaPoista
 9. Kiitos hauskasti kirjoitetusta blogista. Päädyin tänne, kun hain tietoja kerrostalon elementtisaumauksesta. Sellainen projekti olisi meillä nyt edessä. Hauska sattuma on, että yhtiökokoukset ovat sujuneet vähän samaan malliin.
  https://www.esasauma.fi/elementtisaumaukset

  VastaaPoista