Pizzaonline

Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

torstai 20. helmikuuta 2020

Tapaus vuokralainen

Olen siis nykyään vuokraemäntä. Asuntosijoittaja ihan... O_O

Luin, että on tahoja, joiden mielestä asuntosijoittajia ollaan vasta, kun sijoitusasuntoja on enemmän kuin kaksi, mutta ei nyt nuukailla termeissä, jos kerran velkakierrebimbo sai muututtua neljässä vuodessa tällaiseksi...

Kertaan nyt koko prosessin, että miten kaikki oikein tapahtui:

Eli olin asunut sattumalta TASAN kaksi vuotta omassa pienessä rumassa yksiössäni, kun tuli aikaa lyödä hynttyyt yhteen tuon äijän kanssa.
Mieletön munkki, koska kun joskus myyn sen mörskän, niin saan myyntivoitot verottomana.
(Bileet!)

Muutin syyskuun alussa kirjani tänne perheasuntoomme ja muutin ASP-lainani sijoituslainaksi, jossa oli lyhyempi maksuaika 20v. kun aspissa oli ollut 25v. Korko sentään laski muutaman prosentin sadasosan!
(Taas bileet!)

Tämän johdosta lyhennykseni suureni 344 eurosta 384 euroon.
Ei haittaa, koska laina lyhenee nyt nopeammin eli omaisuuteni kasvaa nopeammin.

Määräaikainen vuokrasopimus

Putkiremontin paholainen oli luonnollisesti tulossa pilaamaan tätä harmoonista asioiden kulkua, joten ensin piti odottaa lokakuun alkupuoliskolle putkiremontti-infoa, jotta pystyin lisäämään vuokralaisen metsästykseen realistisia aikatauluja.

Siellä sitten selvisi, että putkiremontti osuu asuntooni vasta elokuussa 2020 eikä maaliskuussa niinkuin ensin luultiin.
(Jälleen bileet!)

Joten laadin kuvallisen asuntoilmoituksen määräaikaisesta ja osittain kalustetusta luukustani ensin facebookiin kavereille ja sitten pariinkiin erilaiseen pk-seudun vuokralais-ryhmiin.
Kolmen tunnin sisällä oli yhteydenottoja tullut kymmenen.
Heti seuraavalle viikonlopulle sovittiin kaksi näyttöä. Ensimmäinen ehdokas ei päässytkään, joten toinen aikaisti näyttööntulonsa ja esitti mielenkiintonsa katsastettuaan kämppääni noin 3 minuuttia.
Laadittiin vuokrasopparit (olin hankkinut ne jo valmiiksi), tehtiin kierros taloyhtiön yleisissä tiloissa, lyötiin yläfemmat ja lähdettiin himoihimme.

Vuokralainen asettui taloksi marraskuun alussa, maksaa 630 euroa vuokraa kuussa (takuuvuokra oli 300 euroa) ja aikoo palata joulukuun lopussa putkiremontin jälkeen, jolloin vuokra nousee 730 euroon uuden upean kylppärin (ja taloyhtiönlainan takia noin satkulla nousevan vastikkeen) vuoksi.

Verotus

Yllätyksekseni tunnenkin ihmeen monta asuntosijoittajaa, joiden kanssa keskustelin erilaisista tavoista maksaa vuokratuloistani veroa.
Yksi maksaa hirmusumman könttänä etukäteen.
Toinen maksaa pitkin vuotta korotetulla veroprosentilla.
Kolmas ilmoittaa vasta seuraavana keväänä muutokset veroilmoitukseen ja maksaa sitten mieluiten hirmusumman mätkyinä.
Kuulin myös neljännestä, joka ei ollut ilmoittanut tuloja lainkaan ja joutui lopulta linnaan.
Sivuutin tämän tavan...

Valitsin kakkosvaihtoehdon, koska järkeilin ettei säästötilini kestä juuri nyt ennakkomaksuja, eikä psyykkeeni kestä mätkyjä ensi vuonna, joten valkkasin veroprosentin korotuksen.

Onni onnettomuudessa matkakorttini maksaa vuodess niin v*tusti, että se vaikutti jo valmiiksi alentavasti prosenttiin.
Lisäksi kämppäni on tänä vuonna putkiremontin takia 3-4 kuukautta tyhjillään, jolloin olen luonnollisesti myös ilman vuokratuloja, joten prossa ei sitten senkään takia noussut paljon p*skaakaan.
Uusi veroprosenttini on 14 prossan sijaan nyt sitten 16 prossaa.
Arvion teki verottaja.
Katsotaan miten käy.
(Mätkybileet?)

Varautuminen

Vuokralaistoiminnassa on hyvä varautua kaikenlaisiin asioihin:

On syytä varautua siihen, että vuokra ei tulekaan ajallaa tai ollenkaan.
On syytä varatua korjaamaan kaikenlaista, mikä asunnossa voi hajota.
On syytä vaatia vuokralaiselta laaja kotivakuutus ja vakuutettava asunto itsekin asianmukaisella vuokranantajan vakuutuksella.

No mitkäs näistä on niinku sillai nyt sitten hoidossa?
No ainoastaan vakuutukset...

Takuuvuokra 300 on luonnollisesti jemiksessä, mutta muuten hynää puskurissa on 342 euroa...
Syynä tähän huolimattomuuteen on tiukka aikataulumme muuton kanssa ja viime syksyn tiukka talous kämpän tyhjyyden, oman takuuvuokran, olkaapäämurtuman ja joulun takia.

Ja tämänpä takia teen aropupuna ylitöitä ja säästän raivona kaikessa missä pystyn, jotta puskuriin kertyisi hetinyteilenäkkiä mahdollsimman paljon lisää rahaa.

Kaiken kaikkiaan koko prosessi tuli hoidettua hieman hutiloiden, mutta koska pohjalta pääsee vain ylöspäin, niin ei nyt jäädä surkuttelemaan vaan jatketaan ylöskapuamista.
Ja jos toimin tässä varoittavana esimerkkinä jollekin muulle, niin hiton hyvä!!
(Jonkun toisen bileet!)

Kassavirta

Lyökö tämä toiminta leiville?
No ei todellakaan. :D Vuokraemäntänä toimiminen ei näy millään lailla kuukausituloissani.
Itse asiassa joudun maksamaan noin kolmekymmpiä ylimääräistä tässä diilissä.
Tosin omaisuuteni kasvaa sitten taas 333 euroa kuussa.
Siinä mielessä diili onkin mielestäni aika pirun hyvä!

Rautalankakielellä:

Saan vuokratuloa 630€, josta maksan lainanlyhennyksen 385€ ja vastikkeen 149€ ja vielä verot 130€.

Tuo 130€ veroa/kk maksetaan siis nyt sillä korotetulla veroprosentilla ja todennäköisesti pienehköillä mätkyillä eikä siis joka kuukausi.

Veron määrä määräytyy näin:

(Vuokratulo 630€ - Vastike 149€ - Lainan korot 50€) x 0,3 = 130€

Eli:

630-384-149-130 =  -33€ Jippii...

Lainani lyhentyy tosin 333 euroa kuussa, joten lasketaan edelleen 333€-33€ =300 euroa.
Eli omaisuuteni kasvaa tosta noin vaan 300 euroa kuussa!!!
Ja tästä yhtälöstä tykkään kovasti! :)
(Megabileet!)

Erillinen vuokralaistili

Olisi järkevä, mutta tästä hutiloivasta alusta johtuen en vielä pysty erottelemaan vuokralaistoiminnan summia erilleen muusta taloudestani, kuten esim Vanha Kehno aina hienosti tekee.
Se tulee sitten joskus kun olen saanut vuokrapyörän irrotettua tästä arkikoneistosta.

Kyl tää täst!

Tästä tulikin lopuksi muuten mieleen yleisökysymys:

Erään perhetutun tytär on aloittanut vuokralaistoiminnan ja kaikki rahavirta kulkee siellä omalla vuokralaistilillään. Kerran tuli tilanne, että vuokralainen ei ollutkaan maksanut ajallaan ja lyhennys ei sitten ollut mennyt oikeana päivänä maksuun.
Miten tähän tulee varautua?
Tallettamalla tilille ylimääräistä vai vuokralaisen takuuvuokralla vai millä, miten, hä?

5 kommenttia:

 1. Mulla on jotenkin sellainen kutina, että vuokralaisen takuuvuokrasta nimenomaan ei saisi ottaa vuokraa, mutta voinolla väärässäkin. Kannattaapi varmaan kysyä vuokranantajien liitosta tms. Muuten varmaan omasta pussista? Näin ainakin itse varautuisin. Onnea uudesta aluevaltauksesta, nimittipä sitä nyt miksi tahansa ;)

  VastaaPoista
 2. Aika huikea tuuri, että vuokralainen aikoo palata vielä putkirempan jälkeen! Hyvinhän tuo meni. Nyt vaan puskuri kuntoo tuota remppaa varten, niin kyllä se varallisuus ja taloudellinen tilanne kohenee. Mielenkiintoista nähdä vuoden päästä miten tilanne on jo muuttunut :)

  VastaaPoista
 3. Multa tulee tuohon yleisökysymykseen nyt järjettömän pitkä sepustus! Ja tämä ei ole mikään kunnon vastaus, vaan hienonhieno case-esimerkki mun omasta tilinpyörittelystä näin niinkun vuokramamman ominaisuudessa.

  Mä oon hoitanut ton sijoituslainan lyhennysoperaation niin, että sijoituslainan veloitustili on mun oma käyttötili. Mulla on verkkopankissa sijoitusasunnolle oma tili, johon vuokralainen maksaa vuokransa, ja josta taloyhtiön vastikelasku menee suoraveloituksena. Ja samalta tililtä maksan itselleni myös vuokratuloa suoraveloituksena.

  Kun kaikki menee putkeen, mun ei siis tarvitse tehdä yhtään mitään, vaan kuukausittainen ralli menee näin: 
  - vuokra saapuu asunnon omalle tililleen pimpeli pom
  - vastike hujahtaa suoraveloituksena samalta tililtä plötsistä vaan
  - mun käyttötilille humpsahtaa suoraveloituksena vuokratulo tralala
  - mun käyttötililtä lähtee suoraveloituksena lainanlyhennys pankille bongggg.

  Käyn toki kyttäämässä asunnon tiliä kuun alussa kuin haukka, ja katson että vuokra on saapunut. Samaisella tilillä on myös vuokralaisen maksama vakuus, ja jos vuokra ei tulisi ajoissa, niin vastikelasku menisi vakuudesta.

  Toki jos vuokranmaksu takkuaisi enemmälti, niin pitäisi setviä tätä systeemiä tarkemmin. Koko vastiketta ei kuitenkaan voisi suoraan veloittaa vakuudesta ja nönnönnöö. Mutta katsotaan sitä sitten, jos tämä skenaario joskus toteutuu.

  VastaaPoista
 4. Meillä oli sama putkiremonttirumba mutta tulipahan kerralla kuntoon kaikki LVI-puolen jutut taloyhtiössä. Meilläkin meni vuokralaisen vuokran nosto ihan mitään ongelmia. No nyt ei moista tarvitse hetkeen miettiä.
  https://www.tecnom.fi/

  VastaaPoista
 5. Hyvä tuuri sinulla! Meillä on tuo putkiremontti tulossa myös eteen meidän omakotitalossa. Pitäisi hintoja toki kysellä. Sen jälkeen se on lähdössä myyntiin, eli hetken vielä tässä asumme. Putkiremontin ajaksi muutamme sitten toisaalle. https://www.elasticpipe.fi/usein-kysyttya/

  VastaaPoista