Pizzaonline

Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Seuraavat askeleet

Noniin nyt kun vihdoin remontti ja uudenkodinsisustus alkaa olla ohi, voidaan tarkastella kuinka kekkulisti siihen on nyt sitten mennytkään sitä rahaa ja mitkä ovat ujon pienen talouteni asunnonoston jälkeiset askeleet.

Tulevaisuudessa visaa ei enää käytetä mihinkään kodinkunnostukseen, vaan tulevat remonttikulut maksetaan palkkapäivänä ylijäävistä rahoista ja puskurista, jonka rakennus alkaa ylihuomenna eli syyskun palkkiksena.
Niinikään uusien sisustusideoiden kustannukset otetaan käyttörahoista, jonka armollisesti olen katsonut parhaaksi korottaa jatkossa 500 euroon.

Eli tilanne on nyt siis se että visaa on käytetty 2231€ ja koska käyttörahat ovat tyystin finito ja joudun käymään vielä kaupassa ennen perjantaita, joten siitä katoaa vielä vähän lisää...

Tilannekatsaus

Remonttirykäisyyn upposi kaiken kaikkiaan arviolta noin 5000 euroa O_O
(ASP-säästöstä ja palkkiosta koostuva 2800€ ja visalta kulutettu n. 2200€ yhdessä.)

Summaan sisältyy mm.
remontti
kaihtimet
kylpyhuonekalusteet, hajulukko, sulake
uusi sohva
koukkuja, säilytyskoreja ja muita -ratkaisuja
sisustus: kaiuttimet, piuhoja, matot, tekstiilit, kukat yms. turhamaisuudet
siivoustarvikkeita (enemmän kuin olen viimeisen 10 vuoden aikana)
muuttokustannukset (kuljetus ja muuttoporukan kestitys)
loppukuun eläminen

En kykene erottelemaan suurimman osan kustannuksia, koska en kyennyt pitämään niistä kirjaa, enkä enää haluakaan. Remontti- ja muuttokuukausi oli sen verran stressaava, että  iloitsen vain siitä, että se on nyt ohi ja jatkakaamme kohti uutta aikaa asunnonomistajana!

Joten mitäs nyt?

No nyt alkaa visan tuhoaminen ja puskurin kasaaminen. Ihan niinkuin ennen vanhaan!
Sen jälkeen käännetään katseet kohti Nordnetiä ja tarkastellaan asuntolainaa.

Etapit:

Puskuri 2000 euroa
Visa pois 2231
Nordnetiin väh 300€/kk
ASP-lainan vaihto normiasuntolainaksi

Mitämitä?! Hetkinen!
Miksi ihmeessä edullinen ASP-laina pitää vaihtaa normaaliksi?
Mitä se bimbo taas sekoilee?

Tapaus ASP-laina

No sitä, että tarkoitukseni on siis jättää tämä ihana pikkukoti (joskus sitten) sijoitusasunnoksi. Vielä joskus muutan itse isompaan (yksin tai pikkurouvana) ja pistän tämän vuokralle ja aloitan suunnattoman sijoitusasuntodynastiani aikakauden.
Mutta ASP-lainalla ostettua luukkua ei noin vain vuokratakaan, koska ASP-sopimukseen kuuluu valtion korkotukitakaus eli jos korot nousevat tietyn rajan yli, maksaa valtion tietyn prosenttiosuuden tuosta ylimenevästä osasta. Seuraa suora lainaus pankin sivuilta:

"ASP-lainalle tai osalle siitä voi saada 10 vuoden ajan valtion korkotukea. Jos lainan korko ylittää korkotukiaikana 3,8 %, valtio maksaa 70 % tämän tason ylittävästä korosta."

Eli seuraavat 10 vuotta tässä luukussa on asuttava itse tai sitten asunto on myytävä 2 vuoden kuluttua ja ostettava sillä rahalla vuokrakämppä.
Porsaanreikänä on tietenkin se, että pankista voi hakea uuden normaalin asuntolainan, jolla ASP-laina maksetaan pois. Ehdot eivät välttämättä ole ihan yhtä hyvät ja saako tuota lainaa nyt sitten niin vain, mutta se on sen ajan murhe.
Tietenkin 1,5 viikkoa uudessa majassani asuttuani olen jo pohtinut valmiiksi tätäkin murhetta ja miettinyt, että mikäli ASP-lainaa on ehtinyt lyhentää mahdollisimman paljon normilainaa hakiessa, sitä saattaisi saada suuremmalla todennäköisyydellä.
Mutta sitten taas haluanko lyhentää lainaa?
Juurihan kaikki liikenevä piti syytää sijoituksiin ja aloittaa polku kohti taloudellista riippumattomuutta.
Tosin tämä  asunto on aikanaan tuottoa tuottava sijoitus.
Mitä jos ylimääräisistä hynistä puolet menisi asuntolainan ylimääräiseen lyhennykseen ja puolet muihin sijoituksiin?
Niin ja kieltämättä tuo suuri asuntolaina painaa hiemaan niskaa näin tottumattomalle.

Mutta jospa nyt maksan ensin visan veke ja kerään sen puskurin ja sitten on taas porukalla ehditty miettiä tätäkin ongelmaa. Kyllä näin on.

4 kommenttia:

 1. Jep turhat pois ja sitten isojen linjojen kimppuun :)

  VastaaPoista
 2. Kaikki vaan sijoituksiin. Sitten jos haluat sen lainan vaihtaa, niin voithan aina purkaa sijoituksia ja maksaa kerralla isomman siivun lainasta pois, jos se on tarpeen siinä vaiheessa. Enemmän ne rahat sijoituksissa voi tuottaa, mitä näillä koroilla lainanlyhennyksenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhut viisaita! Jännä juttu. Osasin oikein odottaa, että alan panikoimaan tästä asuntolainasta :D
   Noniin jäitä hattuun ja si-joit-ta-maan!

   Poista