Pizzaonline

Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Halpa harrastus: Kirjat

Kirjat. Kirjakirjatkirjat!

Nuorena olin ihan himolukija. Luin ihan sikana. Suunnitelmissa oli jopa mennä yliopistoon opiskelemaan yleistä kirjallisuutta. Suoritin jopa avoimessa siitä jo kurssejakin. Mutta koska en ensimmäisellä kerralla päässyt sisään, eksyin seuraavia pääsykokeita odotellessani työelämään ja sille tielle jäinkin enkä hakenut enää. Näin jälkikäteen ajatellen onni onnettomuudessa, koska ei musta kirjallisuuden tutkijaa tai äidinkielen opettajaa olisi mitenkään päin saatu aikaan.
Olen onnellinen tällä polulla johon sattuman kautta päädyin. Rahaa toki voisi tulla vähän enemmän... Mutta toisaalta olisiko siinä tapauksessa selätettäviä haasteita, säästämisen riemua, velkojenmaksuista koituvaa onnistumisen tunnetta, tätä blogia yms...

Myönnän toki: Joillekin tämä harrastus on ihan ilmainen. Hei haloo kirjastot!
Niin se ennen tässäkin osoitteessa oli. Miksei muka enää?
No ku... Olen ollut viimeiset kolme vuotta lainauskiellossa sakkojen takia. Sakkojen määrä: 35€
MITEN SE ON EDES MAHDOLLISTA?!?
No sillai ettei ehtinyt töiden takia viedä lainojana takaisin, eikä muistanut edes uusia niitä netin kautta.
Nii, sillai.

Suurina pihistelyvuosinani kynnys budjetoida kirjastosakkomaksu viikkobudjettiin oli liian suuri, joten jätin menemättä sinne kokonaan. Ostin ehkä yhden pokkarin lomia varten pari kertaa vuodessa ja that's it. Kaverini on kirjakaupassa töissä, joten sain ensinnäkin niistä pokkareistakin henkilökunta-alen ja kaverilta kasapäin ilmaisia kirjojen ennakkokappaleita, joista niistäkin tosin suurin osa jäi lukematta ja joista suuren osan jopa salaa pokkana myin kirpparilla pois.

Lisäksi noina hurjina työntäyteisinä rahankeruuvuosinani aiemmin niin rakas ja tärkeä harrastus: lukeminen jäi hyvin paljon vähemmälle huomille, kun ei vaan ehtinyt eikä jaksanut.

Tänä "leppoisuuden ja löhöilyn" vuonna olen aktivoitunut uudestaan. Kevään suuressa Konmarituksessa myin 3/4osaa kirjoistani, mutta jäljelle jäävät saivat jäädä syystä: Koska halusin lukea ne! Aloitin siis ensin omasta kirjahyllystäni.
Olen jo pariin otteeseen harkinnut kirjastoon palaamista ja sakkojen maksamista, mutta aina on ollut muka tarvetta laittaa rahat johonkin muuhun.
Joten nyt pyhästi lupaan: Ennen vuoden loppumista sen teen!

Sitä odotellessa hankin melkein ilmaisen lukuharrastuksen. Menin ja kokeilin Bookbeatin äänikirja/e-kirjapalvelua ihan uteliaisuudestani. Kahden viikon ilmaisen kokeilujakson jälkeen palvelu piti luonnollisesti heti sulkea ja painella kirjastoon. No nyt kaksi viikkoa ja kaksi päivää myöhemmin palvelu on edelleen auki ja olen lukenut tai kuunnellut sen kautta 9 kirjaa...Kyllä. 16 päivässä.
Niin, että taisin jäädä hieman koukkuun ja nyt pulitan palvelusta 16,90€ kuussa luottokortilta.

Pulitan luottokortilta myös spotifymaksua 9,90 kuussa. Tuli tässä mieleeni etten ota sitä luottokortin lyhennyksissä mitenkään huomioon vaikka kuukausittainen menohan sekin on ollut jo herraties miten pitkään. Eli: Tästä lähtien luottokortille lähtee 102 euroa kuussa, joka kattaa sekä luotonlyhennyksen, spotifyn että bookbeatin. Toivon, että voin aloittaa tämän jo heti ensi kuussa, vaikka marraskuun palkka onkin lokakuun löhöilyn takia melko snadi.

Elättelen myös toiveita, että koska nyt kuuntelen enemmän lukemisen sijaan, silmät eivät rasitu, jolloin myös silmänaluset pysyvät freesimpinä. :D
Lisäksi tiskaaminen kuulokkeet päässä hyvää kirjaa kuunnellen on ihan maailman parasta!
Saan kotitöitä nykyään paljon enemmän tehtyä, joka on myös suuri plussa!

P.S. Miten muuten menee?

No. Kituuttelu jatkuu. Olen tuhlannut puskurista viime kirjoituksen jälkeen keskimäärin noin 5 euroa per päivä. Pihistelen kaikessa.
Kävin kirjamessuilla. Oh shit!? Eikös miinä ja messuthan on yhtä kuin katastrofi? No ei edes ollut. Tuhlasin 6,50 egeä. Sain kaverilta ilmaislipun, enkä maksanut edes narikkaa koska kaverilla oli mukana vauva ja lastenvaunut, johin tungettiin takit. Ostin pokkarin ja lehden (jonka kylkiäisenä sai suklaalevyn) ja kahvin ja patongin tarjosi kaveri myöhästyneenä synttärilahjana. Näin runsaasti kaikenlaisia huipputarjouksia, mutta Bookbeatin takia en nyt sitten ihme kyllä innostunut, muuta kuin siitä yhdestä fantasiapokkarista (hinta 2,5€).

Palkkapäivään 9pv (lue:ikuisuus), mutta ihan kivasti näyttäisi menevän. Tarkastellaan niitä vahinkoja silloin sitten taas ....Hui..

10 kommenttia:

 1. Minulla menee kirjastoon kuussa noin 15 euroa, joko varaus tai myöhästymismaksuja. Maksan ne mielellään. Kirjasto on ihan mahtava!

  VastaaPoista
 2. Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat luopuneet varausmaksuista. Hyödynsin tätä nyt lokakuussa opiskelujen yhteydessä ja lainasin yli kymmenen kirjaa aiheeseen liittyen.

  VastaaPoista
 3. Tarkista omasta kirjastostasi (joko sivuilta tai soita nimettömänä), kuinka kauan maksut säilyvät järjestelmässä. Älä käytä kyselyssä omaa nimeäsi, sillä joissakin kirjastoissa tuo aika nollaantuu, kun maksusta muistutetaan asiakasta. Saattaa olla aika lähelläkin, että maksusi kuoleutuvat itsestään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietenkin sitten, jos maksut ovat jo vanhentuneet, menet kirjastoon ja pyydät niiden poistoa tililtäsi :)

   Poista
  2. No tällaista kuulin jo vuonna 2015 ja odottelin että josko nollautuisivat, mutta siellä ne vielä näkyvät... Mutta koska häpeän koko juttua ja miellän omaksi syykseni niin ehkä makisan tämänkin velkani kunnialla pois :)

   Poista
  3. Eivät välttis poistu automaattisesti vaan poistoa pitää pyytää :)

   Poista
 4. Oijoi, minkälaista kirjallisuutta luet? Viimeaikoina ollut pakko lukea vain ammattikirjallisuutta, tylsää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunoa laidasta laitaan, fantasiaa ja myönnettäköön myöskin chick littiä mahtuu mukaan :D (Kinsellan himoshoppaajat rulettaa!)Dekkareita vähän vähemmän.
   10 vuotta sitten oli hirveä tarve kahlata kaikki mahdolliset klassikot läpi, mutta sitten aloin pikkhiljaa siirtyä ihan tavallisiin bestsellereihin koska niiden lukeminen on viihdyttävämpää.
   Nyt mulla on hurja päähänpisto lukea kaikki Finlandia-ehdokkaat ennen voittajan valitsemista. Ehdokkaat julistetaan huomenna. Ja siihen muutne sitten tarvitsenkin varmaan jo kirjastokorttia, koska Bookbeatista ei löydy ihan kaikkia uutuksia.

   Poista
 5. Olin samanlainen lukutoukka peruskoulussa, sitten se jossain kohtaa jäi moneksi vuodeksi :/ Nyt oon taas pikkuhiljaa lämmitelly lukuharrastusta, tosin mihinkään tylsiin klassikoihin en uskalla sotkeentua ku pelkään että tää pienikin innostus haihtuu :D Lukeminen on vähän niinku hammaslääkäri: ei saa millään aikaseksi, mut sitten ku ryhtyy toimeen ni miettii ettei enää ikinä päästä syntymään näin pitkää taukoa.

  Voin kertoa, että aika helposti alkaa noita kirjastomaksuja kasaantua, kun lainaa 5 kirjaa kerrallaan ja unohtaa uusia / ei ehdi sillä viikolla palauttaa kun viiminen päivä on. Mulla ainakin lähimmät kirjastot ei oo sellasissa paikoissa et tulis viikottain mentyä ohi, että oon saanu useemmanki kertaa maksaa sen 10 euroa pois et saa taas lainata :$

  PS. Sulla on hauska ja hyvin samastuttava blogi! Oon oollu lukijana jo useemman kuukauden vaikka nyt kommentoinkin vasta ekaa kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!!! Tuli hyvä mieli! Tässä keräilen juuri rohkeutta tunnustaa mitä lukutoukka viime viikonloppuna sähläsi.
   Mutta järjestyksessään toinen Finlandiaehdokas on jo menossa! Myönettäköön että voisivat ihan vähän menevämpää tekstiä olla. Tämän urakan jälkeen vastapainoksi uppoudun niin johonkin ihan pöljään hömppäromskuun.

   Poista