Pizzaonline

Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

maanantai 19. syyskuuta 2016

Sähköä ilmassa

Koska olen nyt vieläkin niin näiden S-bonusteni lumoissa, sain surffailemalla selville, että mikäli vaihtaisin sähkösopimukseni takaisin vanhalle sähköyhtiölleni, kerryttäisi sähkölaskunikin bonusta.
Herramunjee!

Mutta, koska nettiliittymäsekoiluni jälkeen pyrin nyt ottamaan selville kaiken mahdollisen ennen uusia taloudellisia päätöksiä., tutkin ja kaivelin sähköasioita koko eilisillan.
Koska elin ennen tätä asuntoa entisen ukkoni helmoissa, on tämä siis ensimmäinen sähkösopimukseni enkä luonnollisesti tiedä taas mistään mitään.

Nykyinen lasku tulee siis kahdelta eri taholta. Oman paikkakunnan sähköyhtiöltä sähkönsiirrosta ja sitten Fortumilta varsinaisesta sähkönkäytöstä. Ja se on ärsyttävää. Laskuja tippuu molemmilta tahoilta 6 kpl vuodessa (yht 12) ja niiden yhteissumma on aina yli 50 euroa. Viimeisin 57 ja risat.
Asun yksiössä.
Ilman pyykin- tai astianpesukonetta.
Että ei kovin halpaa.

Suurimmat syylliset:
- Huolestuttavaa ääntä pitävä jääkaappi, jonka minimaalinen pakastinlokero falskaa kylmää ilmaa.
(Mutta jossa ei vuokranantajan mielestä ole mitään vikaa!)
- Yli 20 vuotta vanha kaappipakastin, joka käy koko ajan liian kylmällä, eikä lämpötilaa voi säätää.
- Läppäri, joka posottaa someriippuvuuteni takia lähes koko kotonaoloni (ja hereilläoloni) ajan auki.
- Näköjään se, että kaikki valot tuppaavat olla koko ajan päällä, vaikka neliöitä on 29 ja päivänvaloa tulee ikkunoista, mutta joita aloin samantien tämän kirjoittelun ohella sammuttelemaan.

Vaihdoin kolme vuotta sitten Fortumille suurien mainospuheiden houkuttelemana. Sopimukseni on pörssisähkön mukainen, joten hinta vaihtelee tunneittain. Jos on oikein pihi voi siis seurata sähkönhintaa reaaliajassa ja päättää käyttää sähkölaitteita halvan sähkön aikana.
Seuraanko näitä hintoja? No hei en tietenkään...
Hyödynkö tästä? En pahemmin näytä hyötyvän.
Mistä tiedän? No kun ennen vaihtoa sähkölasku oli joka toinen kuukausi noin 55 euroa.

Tutkin kuukauden keskihintavaihteluita ja hinta toki näyttää esimerkiksi kesäkuukausina hyvältä mutta sekin on vain keskiarvio eikä näytä mihin vuorokauden aikaan hinta on ollut halvimmillaan. Kesällä sitäpaitsi sähkö käytetään joka tapauksessa vähemmän joten onko siitäkään nyt sitten hyötyä, että se on silloin "sikahalpaa" (ja sitäkin varmaan öisin..)
Yli puolet vuodesta tuo keskiarvohinta on kalliimpi kuin mitä paikkakunnan sähköyhtiön tarjoamassa kiinteässä sähkönhinnassa (josta saa sitä S-bonusta).

Tarkistin jo ettei Fortumin tarjoama sopimus ole määräaikainen. (Jotain on opittu!)

Seuraava sopimus olisi kahden vuoden määräaikainen sopimus. Toistaiseksi voimassaolema on kolmanneksen kalliimpi ilman S-bonusta.

Luin ummet ja lammet siitä mitä sähkösopimukselle tapahtuu muutettaessa. Mikäli nyt energiavirastin sivuilta lukemani olen oikein ymmärtänyt, sopparin saa viedä mukanaan samoilla ehdoilla uuteen osoitteeseen, mutta sitä ei voi irtisanoa perusteena muutto. No mutta mitäpä tuosta. Kökin aika varmasti kaksi vuotta siinä uudessa luukussa, jos se nyt jostain vain löytyisi.

Tämän paatokseni alussa olin vuorenvarma, että lähden heti tässä hetikohta soittelemaan sähköyhtiöille ja hankkimaan uutta sopimusta, mutta taidanpa nyt silti malttaa vielä mieleni, koska tätä kirjoittaessani tajusin, että mitäs jos tässä nyt odottelisin kuitenkin siihen asti, että on uusi asunto alla ja nuo sähkönsyöjäkodinkoneet ovat vaihtuneet ekologisempiin vaihtoehtoihin. Silloin selvinnee onko tämä sitten kuitenkin edullisin sähkövaihtoehto.
Ulisevan jääkaapin hyvästelen ilomielin ja tuon vanhan pakastimen laitan vaihtoon heti muuton yhteydessä, kun selviää kuuluuko kauppaan jääkaappipakastinyhdistelmä. Koitan vaikka sammutella siihen asti turhia lamppujani.

Eli oliko tästä pulputuksesta nyt mitään hyötyä? Jaa-a. Luultavasti takautuvasti.
Kiitos kärsivällisyydestä.

Onko mielipiteitä?

5 kommenttia:

 1. Sähkösopparit (kuten auton vakuutukset, yms) kannattaa kilpailuttaa aina kun entisen määräaikasuus on loppumassa (jos on määräaikainen). Tietysti jos olet muuttamassa alle 6kk sisään niin sitten kannattaa harkita, toisaalta sopimuksen saa tietääkseni irtisanottua muuttaessa ilman ylimääräisi kustannuksia jos ei sähköyhtiö pysty jostain syystä toimittamaan samoilla sopimusehdoilla sähköä uuteen osoitteeseen.

  Itse teen homman vuosittain koska en halua sitoutua 24kk+ mittaisiin soppareihin sähkön hinnan mahdollisesti laskiessa reilusti jo ekan soopimusvuoden aikana. Hinta voi tietysti myös nousta jollon pitkällä sopparilla sais edullisempaa sähköä pidempään, mutta sen riskin oon aina jaksanu ottaa :D Netissä tuo kilpailutus on helppo hoitaa esimerkiksi osotteessa https://www.kilpailuttaja.fi/palvelut/sahkosopimukset_vertaa_ja_kilpailuta_sahkosopimus/

  Viime syyskuussa tuota kautta tehdyn kilpailutuksen avulla sain entiseen verrattuna 80€ säästön vuositasolla eli tuolta kasvaa helposti suuriakin summia. Bonusten,tms. kertymisen takia ei kannata valita mitään halvinta kalliimpaa. Parin kympin bonukset vuositasolla ei merkkaa lopulta mitään jos toinen vaihtoehto säästää rahoja melkein satasen verran :)

  Jääkaapille ja pakastimelle voisit kokeilla antaa tekohengitystä imuroimalla ja putsaamalla takaosien jäähdytysrivastot. Monesti niiden pölyyntyminen vaikeuttaa laitteen jäähtymistä, nostaa sisälämpötilaa ja aiheuttaa kompressorin käymisen ylikierroksilla vieden normaalia enemmän sähköä...

  VastaaPoista
 2. Minä soitin omalle sähköyhtiölleni ja sanoin, että sähkön hinta on liian kallis. Laittoivat hinnan alemmaksi joka oli jo ihan hyvää keskihintaa. Kaikkein halvimpiin, ulkomaisiin sähköyhtiöihin en ehkä uskaltaisi luottaa. Lukemani mukaan laskutus saattaa olla todella sekavaa ja epäluotettavaa. Mene ja tiedä.

  VastaaPoista
 3. Mulla oli ensin Fortum Kesto suunnilleen vuoden verran, kunnes vaihdoin aavistuksen edullisempaan Nordic Greenin vastaavaan sopimukseen. Kyseessä on siis toistaiseksi voimassa oleva sopimus ja sähkön hinta päivittyy 4 kertaa vuodessa. Oon ollut ihan tyytyväinen.

  En ottaisi määräaikaista sopimusta koska ärsyttää sitten maksaa sitä jos tuleekin joku muutos asumismuotoon.

  VastaaPoista
 4. Kilpailuta nyt ihmeessä ja älä tosiaan ota mitään määräaikaista sopimusta. Halvimman hinnan saat kun otat pörssisähköä kun sulla on pieni asunto ja ei ole sähkölämmitystä se hinta ei ole niin paha vaikka pörssihinta hetkellisesti nousisikin korkeaksi. Itse olen valinnut Nordic Green Energyn ja olen erittäin tyytyväinen heidän palveluun. https://matkallavaurauteen.com/nordic-green-energy.html

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksista! Tulin tähän tulokseen:
  1. Pidän pörssisähkön
  2. Vaihdan paskat kodinkoneet
  3. Kilpailutan
  4. Unohdan bonukset, joita kertyisi n. 1,5€/kk joten so what..
  5. Karttelen määräaikaisuutta

  Blondi kiittää!

  VastaaPoista