Pizzaonline

Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Kiinnostava kämppä

Nyt iski sen luokan innostus että oksat pois!?

Asunto on lojunut silmieni alla koko ajan.
Olen hylännyt sen mielessäni jo monta kertaa useiden kauneusvirheiden takia.

Kaverini sattuu asumaan naapurirapussa samankokoisessa yksiössä. Olen siis vieraillut asunnossa useasti. Asunto on sisustettu paremmin kuin omani, mutta peruskunto on karmiva.
Vuokranantaja on mennyt joka kohdassa siitä missä aita on matalin, joten pintaremontin tarvetta on paljon.

Pari kuukautta sitten naapurin vuokranantaja kuoli ja perikunta otti asunnon asiat hoitaakseen. Ilmoittivat, että asunto menee väistämättä myyntiin, ensisijaisesti kaverilleni, joka ei ollut kiinnostunut. Kaveri haluaa pysyä vuokralaisena koko loppuelämänsä.
Vuokranantaja oli kuulemma soittanut ja kysellyt: "Etkös nyt kumminkin ostais? Saisit halvalla!"
Kaveri ehdotti silloin jo että hänen sijastaan ostaisin kämpän suoraan ilman välikäsiä halvalla pois niin kaikki olisivat  tyytyväisiä.

Asunnon kunto hirvitti ja innostusta laimensi pankin tuomio, ettei ASP-lainalla saa putkiremonttikämppään takausta.

Mutta tänään juttelin toisen kaverin kanssa asiasta ja aloimme tehdä arviota asunnon kunnossa häiritsevien epäkohtien kunnostuskuluista.

Pintaremontti

Akuutit silmäänpistävät pintaremontti/kalustehankinnat veisivät noin 2600 euroa.

Hinta-arviot perustuvat muutaman tunnin googlailuun, joten saattavat olla jonkun verran totuudesta poikkeavia, mutta yritin budjetoida kaiken yläkanttiin.

Sillä hinnalla pitäisi saada:

700 Laminaattilattia + asennus (kaveri asentaa, joten saattaa tulla halvemmaksi)
1000 Uusi vaatekomero peililiukuovilla + asennus (vanha käytännössä kappaleina)
300 Kaihtimet + asennus (vanhoista puuttuu puolet...)
200 Maalit/Tapetit + työkalut (varmasti yläkanttiin laskettu)
400 Uusi uuni kuljetuksineen (paitsi jos joltain löytyy paku)

Putkiremontti

Tähän taloyhtiöön on siis tulossa putkiremontti 2-5 vuoden sisällä. Arvio on peräisin talon mummoilta lenkkisaunasta, joten tarkka ajankohta on syytä tarkistaa as soon as possible!

Lisäksi kylppäri on ka-ma-la! Täysin alkuperäisessä kunnossa istuma-ammeineen, mutta se hoituisi sillä putkiremontilla parin vuoden sisällä.

Yksiön arvioitu putkiremonttikustannus on about 20 000€. Mikäli saisin pari vuotta armonaikaa, ehtisin säästää siitä ainakin puolet, mikäli en lyhennäkään lainaa niin paljon kuin alunperin uhosin.
Ihanteellista tietysti olisi, että saisin maksettua sen kerralla veke henkseleitä paukutellen.

Mites putkiremontin aikana asuminen?
Olen tiedustellut majapaikkoja siitä asti kun huhut kertoivat, että tähän  taloon tulee putkari.
Mulla on nyt jo viisi majapaikkaa tiedossa, jonne saan majoittua sohvalle.
Ajattelin luoda järjestelmän, että majailisin pientä korvausta vastaan kaksi viikkoa kerrallaan kussakin, niin ettei kellään mene muhun hermot...

Asuntolaina

Mutta koska koppero ei ole missään primakunnossa ja putkari on tulossa ja omistajilla on kiire päästä eroon siitä ja muuttaa Espanjaan, eikä asunto ole vielä edes myynnissä...
...ajattelin pokkana tinkiä ja tarjota jotain aivan julkeaa: 85k..?!?
Eivät varmasti suostu, mutta mikä duuni niillä on edessä tuon asunnon kanssa.

Ainut vain, että pankilta pitää huomenna tarkistaa, että miten suhtautuvat tällaiseen.
Saattaa olla, että joudun luopumaan ASP-lainasta kokonaan ja ottamaan normilainan sen sijaan, mutta jos oma pankki ei tähän juma*auta suostu, lopetan kaikki tilini ja kärrään massini toiseen pankkiin, jolle kelpaa 12000 euroani ja asuntolainan kanssa avioitumiseni.

Lisäksi muutenkin olen alkanut vähän epäillä koko ASP-sopimuksen järkevyyttä.
Siinä on niin hitosti rajoitteita verrattuna hyötyihin.
Jos lopetan sopimuksen, jään ilman takautuvaa talletuskorkoa (4%), joka minun tapauksessa oli jo kesällä yli tonnin luokkaa.
Virkailijakaan ei osannut tosin selittää laskentakaavaa...
Mutta mitä tosta jos olen vähääkään älynnyt oikein tämän asunnonoston hyötyä.

Mitä tästä sitten seuraisi?

Jos saisin kämpän pilkkahinnalla esim 90k.
Pintaremonttiin menisi 2,6k + jossain vaiheessa parvekelasitus 2k ja jotain pientä = yht 5k.
Putkiremontille tulee hintaa 20k.
= Olisin maksanut kopperostani 115k.

Hyvinhoidetun, pinta- ja putkirempatun yksiön arvo olisi luultavasti 125k. (I'm I right?)

Kysymys kuuluu? Olisiko tässä mitään järkeä?!?!

Mutta odotellaan nyt ensin kun kaveri laittaa asunnon omistajalle viestiä että täällä ois yks kiinnostunut neuvottelemaan.

22 kommenttia:

 1. Kuulostaa mun mielestä hyvältä! Koita saada isännöitsijäntodistus käsiisi tai soita isännöitsijälle suoraan ja kysy remonteista (onko muitakin tulossa kuin tuo putkiremontti + missä vaiheessa putkiremontin suunnittelu on).

  Tiedän monia tapauksia jossa ASP-lainalla on ostettu juuri putkiremonttiin menevä asunto, joten ei tuo nyt mikään virallinen sääntö ainakaan ole.

  VastaaPoista
 2. Soitin isännöitsijälle ja todistus annetaan vain osakkeenomistajalle. Damn! Mutta ajattelin jo sneakysti kysyä tutuilta osakkeenomistajanaapureilta, josko niiltä löytyisi tästä taloyhtiöstä tarpeeksi tietoa.
  Lisäksi nyt on pankkiin neuvotteluaika sovittu ja viesti omistajalle lähetetty.
  Hui! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa toimintaa!! Kyllä se siitä lähtee selviämään.

   Mitä alueen yksiöistä noin yleisesti maksetaan?

   Poista
  2. Kaameassa kunnossa olevista 100-115k ja täysin remontoiduista jopa 135k. Mutta näissä kummassakaan ei ole putkiremontista kyse. Tällä alueella putkariaalto on vasta alkanut ja tulossa lähiaikoina kaikkiin 70-luvulla rakennettuihin. Joten juurikaan jo putkiremontoituja ei täältä löydy.

   Poista
 3. Kannattaa tuo isännöitsijäntodistus jostain tonkia ehdottomasti käsiinsä. Saisko myyjä sen isännöitsijältä sinulle/ostajille yleensä? Siitä selviää kuitenkin varmuudella kaikki tulevat remontit ja ennen kaikkea yhtiön taloustilanne. Jos yhtiöllä on velkaa tai kaikki peruskorjaukset on tekemättä niin nopeasti olet maksamassa huhupuheiden mukaan tulevan viemäriremontin lisäksi myös kattoremonttia, ovien uusimista, julkisivuremonttia, pihojen pintavesien ohjausremonttia, ikkuna- ja parvekeremonttia, jne.

  Paljonko samalla alueella pyydetään saman kokoluokan asunnoista joissa kaikki remontit on tehty? 90k€ pienestä yksilöstä jonka kunto on surkea kuulostaa omaan korvaan aika kalliilta. Tietysti jos asut pks tai muu parista suurimmasta kaupungista niin hinnat voivatkin olla korkeita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ehdottomasti tongin sen käsiini. Lisäksi tulostan pankkiin mukaan toisen tästä taloyhtiöstä myynnissä olevan asunnon (4h+k) remonttitiedot, jos en saa isännöitsijätodistusta siihen mennessä. Tällä alueella (pk-seutu) remontoitu smaankokoinen yksiö (jossa vielä putkari tekemättä!!! )on 125-135k!?!
   Ihan mielenvikaisia hintoja :O
   Mutta tämä alue on vielä laajenemassa ja kehittymässä eli arvo saattaa nousta vielä tostakin. Ja sijoituskämpäksi jos joskus jätän niin vielä parempi, koska täällä vuokratkin ovat taivaissa.
   Yksiöissäkin 600-700€.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Laske myös asunnon tuottoprosentti. ASP-lainalla ei tosiaan sijoitusasuntoa saa ostettua, ainoastaan omaan käyttöön. Miksi haluisit maksaa osan putkiremontin kustannuksista suoraan kättelyssä? Yhtä hyvin rahoitusvastikkeessa, ja haet omille rahoille paremman tuoton muualta.

  VastaaPoista
 6. Laske myös asunnon tuottoprosentti. ASP-lainalla ei tosiaan sijoitusasuntoa saa ostettua, ainoastaan omaan käyttöön. Miksi haluisit maksaa osan putkiremontin kustannuksista suoraan kättelyssä? Yhtä hyvin rahoitusvastikkeessa, ja haet omille rahoille paremman tuoton muualta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesin, että useat on tuota mieltä. Hermostuttaa vaan ottaa niin paljon lisää velkaa, vaikka se halpaa olisikin. Mutta sitä ehtii onneksi vielä miettiä.

   Poista
 7. Kuulostaa hyvältä diililtä kunhan ensin tutkii yksityiskohdat tarkkaan.

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa, että remonttikohde toisi sinulle selvää säästöä (+ itse valitut materiaalit/juuri remontoidun kodin). Ota myös huomioon, että vaikka putkiremontti asuntoon tulisikin niin se ei kestä välttämättä kovin kauaa - vähimmillään kaksi viikkoa koko talon kohdalta! Kun omistat asunnon, voit käydä yhtiökokouksissa ja osallistua remontin ajankohdasta ja tyypistä päättämiseen.
  Mutta lue ensin huolella se isännöitsijäntodistus. Ilman sitä älä osta, vaikka myyjä mielellään asunnon ehkä myisikin ilman. Todistus maksaa myyjälle joistakin kympeistä sataseen asti, mutta ilman todistusta ei kyllä mitään asuntoa saada kaupaksi.

  VastaaPoista
 9. Kannattaakohan myös pyytää kuntotutkimus siitä kylppäristä, vaikkakin kaiken järjen mukaan se on jo tehty kun kerran putkiremontti on suunnitteilla. Täällä kävi kylpyhuoneiden kosteusmittaaja ja muun kunnon (mikälie)tutkija kesällä 2013. Ja sen jälkeen putkiremontista alettiinkin keskustella.

  VastaaPoista
 10. Muutama huomio:

  Käsillä olevassa tapauksessa asunnon omistajien (tarkkaan ottaen aseunnon hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistajien) tulee hoitaa isännöitsijäntodistuksen tilaaminen.
  Isännöitsijäntodistus on asunnon kauppaamisen (ja myös vuokraamisen) perusasiakirjoja, joten sen tilaamisen tulisi olla jo hoidettu jos asuntoa vakavissaan kaupitellaan.
  Pidän hieman huolestuttavana, mikäli he aktiivisesti tyrkyttävät asuntoa, mutta isännöitsijäntodistusta ei ole saatavilla. Asuntojen osteleminen ja myyminen sujuu yleensä ihan sujuvasti ilman välittäjääkin, mutta mikäli
  myyjäosapuoli vaikuttaa olevan kovin tietämämätön normaaleista proseduureista, kannattaa itse olla aivan erityisen tarkkana. On tylsää jälkikäteen ruveta riitelemään asioista, jotka olisi voitu helposti selvittää jo ennen kaupantekoa.

  Kuten jo aiemmin huomautin, yleensä ostetaan tarkkaan ottaen nimenomaan asunto-osakeyhtiön osakkeita, ei fyysistä asuntoa. Iso osan sopivan hinnan (ja koko kaupan järkevyyden) arviointia on asunto-osakeyhtin tilan arviointi. Putkiremontti tulee usein aika äkkiä mieleen, mutta on syytä kiinnittää huomiota myös yhtiön taloudelliseen tilaan. Paljonko rahaa menee lämmitykseen? (googlausvinkkejä: "astepäiväluku" "normeerattu kulutus") Onko tontti oma vai vuokrattu? Mikä on rakennusoikeus- ja kaavoitustilanne? Omistaako yhtiö esimerkiksi osuuden paikallisesta huolto- tai isännöintiyhtiöstä? Onko usein kerätty niin sanottu "ylimääräinen vastike" loppuvuodesta? Tämä kertoo mielestäni jotain yhtiön hallinnon kyvystä ennakoida menoja ja tuloja.

  Ajatus teemakutsuista, joihin jokainen tuo vertailtavaksi ainakin yhden taloyhtiön tilinpäätöksen, saattaisi ehkä oikeuttaa selailemaan Alkoholiliikkeen luetteloa jopa kuohuviinien kohdalta.

  Kaikille asunto-osakkeiden kanssa pelaaville suosittelen viihteelliseksi ja hyödylliseksi iltalukemiseksi keskuskauppakamarin LKV- ja LVV-koemateriaaleja mallivastauksineen. Noita selailemalla ja epäselviä kohtia muualta itselleen valottaen pääsee mielestäni aika hyvin perille asunto-osakeyhtiön hallinnollisista periaatteista ja niiden vaikutuksista asuntokauppaan

  -JukkaM

  http://kauppakamari.fi/koulutus-tutkinnot-kokeet/lkv-ja-lvv-koe/valittajakokeiden-kysymykset-ja-arvosteluperusteet/

  VastaaPoista
 11. Paljon hyvää asiaa on jo kerrottukkin. Yksi mieleeni noussut tärkeä pointti on kuitenkin jäänyt mainitsematta. Onko myyjällä oikeus asunnon myymiseen. Eli jos myyjänä on perikunta on myyjän esitettävä vähintäänkin valtakirja muilta pesän osakkailta (ja luonnollisesti jokin paperi josta käy ilmi pesän osakkaat jos perunkirjaa ei ole vielä laadittu).
  Isännöitsijätodistuksen lisäksi on hyvä vaatia nähtäville viimeisin yhtiökokouspöytäkirja tms. dokumentti josta selviää yhtiön taloudellinen tila. Itse muistan reilu vuosikymmen sitten tutustuneeni hyvinkin tarkaan Tilinpäätökseen ja budjettiin asuntokauppaa tehdessä.
  ASP:n en ole perehtynyt, mutta käsittääkseni lainan voi nostaa myös eri pankista kuin mihin säästö on tapahtunut.
  Jos kauppa tapahtuu ilman välittäjää niin perehdy mahdollisimman tarkkaan myyjän että ostajan velvollisuuksiin. Myydän velvollisuuksiin esim. kuuluu esitettää em. isännöitsijäntodistus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kuolipesässä on kolme osakasta ja soitin yhden heistä pojalle joka hoitaa kuolinpesänasioita, mutta joka luonnollisesti tarvitsee kaikkien osakkaiden suostumuksen mihinkään päätökseen. Sen takia ei sanonut vielä mitään varmaan hinnastakaan, koska kaikki kolme eivät ole vielä asiasta mielipidettään ilmaiseet ja ilmeisesti odottavatkin mielummin tarjoustani, kuin että alkavat keskenään riitelemään mitä kenenkin mielestä asunnosta tulisi pyytää, kun kaksi eivät ole koko kämppää nähneet viimeiseen 25 vuoteen. Sain sen käsityksen että tarjouksen jälkeen alkavat vasta neuvottelemaan keskenään. Asunnolle ei oltu vielä tästä syystä aktiivisesti etsittykään ostajaa, koska osakkaat eivät ole vielä hinnasta neuvotelleet.

   Poista
 12. Niin ja yksi unohtui edellisestä kirjoituksestani. Sähköt, laskelmissasi ei oltu huomioitu mitään sähkötyökuluja. Esim. uuden lieden asentamiseen vaaditaan sähkömiestä ja voi olla helpoin/edullisin hankkia uusi liesi asennettuna. Toisaalta 70 -luvun talossa sähköt ovat jo aika vanhat ja voivat vaatia myös laittoa. Omaan 80 -luvun kotiin päivitettiin juuri sähköjä (rasioita, atk kaapelointia, johtoja ja vikavirtasuojia sähkökaappiin). Homman kustannus oli reilu 500 €, tarvikkeet reilulla henkilökunta alennuksella ja työt 0 € hartiapankista. Sähkötaulu on uusittu jo aikaisemmin ja hämärä muistikuva hinnasta kieppuu jossakin tuhatlappusen tuntumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan ottaa uunille kuljetuksen ja asennuksen ettei mene mitään vikaan. Tuon laajemman sähkökunnostuksen taidan myös hankkia sitten kun olen asettunut. taloksi. Teen ensin pintarempat, joihin nyt on varaa ja sen jälkeen säästän rahaa erikseen remonttitilille, josta voi tehdä putkiremonttisumman kasvaessa pienempiä kunnostuksia pitkin matkaa.

   Poista
 13. Mielenkiinnolla seuraan miten tämä etenee. Tsemppiä asuntokaupoille!

  VastaaPoista
 14. Kannattaa kyllä tosiaankin ottaa hyvin huomioon kaikki remonttitarpeet asuntoa ostaessa. Onko teidän taloyhtiössä tehty kartoitusta viemärikameran avulla? Meillä juuri tehtiin viemärikuvaus, ja nyt on käytettävissä selkeämpää informaatiota putkiremontin tarpeesta.

  https://www.putkipiste.fi/palvelut

  VastaaPoista
 15. Meilläkin on itseasiassa asunto mielessä, ja siihen on putkiremontti tulossa muutaman vuoden kuluessa. Paljon on asiaa pyöritelty. Asunto on täydellinen kun saa hieman remontoitua. Uskon, että siihen päädymme.
  https://www.lvikoivu.fi/lvi-rakennuspalvelut

  VastaaPoista
 16. Meidän tutulla on kohde, josta on kiinnostunut. Siihen myös putkiremonttia suunnitellaan. Ensin kuitenkin nuo viemärikuvaukset ja kartoitukset tehdään, että saa hieman paremman käsityksen vahingosta. On sitten hinta-arviokin ehkä selkeämpi. https://www.vesijohtoliikelaitinen.com/viemaerikuvaus-ja-kartoitus

  VastaaPoista