Pizzaonline

Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

tiistai 16. toukokuuta 2017

Operaatio Taris

Kyseessä on tietenkin taloudellinen riippumattomuus, jolle keksin jo leikkisästi lyhenteen "Taris"!

Siitä tullaan puhumaan vielä paaaaaaaljon ja vielä sittenkin lisää.
Seuraavat 23 vuotta suunnilleen.
No ei vaan! Tietysti vielä senkin jälkeen! :D
Sana "projekti" sopisi kieltämättä hankkeen pitkäaikaisuuden takia paremmin, mutta "operaatio" on riffaavampi!

Kertausta

Viime perjantaina laskeskelin Terhi Majasalmen ja Varallisuusakatemian artikkelin pohjalta oman taloudellisen vapauteni numeroita.
Aloin ensi kertaa ymmärtää kunnolla mitä taloudellinen riippumattomuus ensinnäkin tarkoittaa, mitä siihen vaaditaan ja miten se saavutetaan.

Puolimiljoonaapääomaa kirjoitti innoittamanani (olin ihan mielettömän otettu!) samasta aiheesta tekstin hienolla otsikolla: "Taloudellisen riippumattomuuden yhtälön ymmärtäminen".
Se löytyy täältä.

Taris yksinkertaistettuna

Olen keskustellut aiheesta perjantaista lähtien lähes kaikkien kanssa, jotka olen tavannut.
Olin varmasti lauantain tuparibileiden mielenkiintoisinta seuraa! :D
Monelle ei ole lainkaan selvää, mitä Taris tarkoittaa.
Yleisin käsitys oli, että "taloudellinen riippumattomuus on sitä, kun olet tienannut ja säästänyt niin paljon ,että voit loppuelämän elää käyttämällä niitä säästöjä, eikä taida ihan miljoonakaan riittää."

"Tarishan" tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että sulla on sijoitettuna pääomasumma X, jonka tuotolla tienaat niin paljon, kuin elämiseen rahaa tarvitset. Eli et tarvitse palkkaa, koska tienaat elantosi oman pääomasi tuotolla. Itse pääomaan ei siis kosketa. Nautitaan pelkistä hedelmistä!

Taris numeroina

Laskin, että käytän rahaa elämiseen (sekä pakollisiin kiinteisiin kuluihin että "nautintoihin ja luksukseen") n. 1300€/kk.
Tästä on siis riisuttu pois palkasta lähtevät kuukausittaiset velkojenmaksut ja säästöt.
Seuraava laskelma merkitsee paljonko tarvitsen pääomaa, jotta pääoman 5 prosentin korkotuotolla tienaisin  tuon 1300€/kk.

1300€ x 12kk x 20 = 312000€ 

Tarvitaan siis vähintään 312000 euroa sijoitettuna niin, että tuotto on vähintään 5 prosenttia
Silloin saavutan Tariksen!

Tekee siis säästettävää vaivaiset 13000 euroa vuodessa (eli 1083€/kk) 23 vuoden ajan, jotta maaliin päästään. Ei muuten onnistu näillä tuloilla.

Laskelmat jatkuivat Rikkaan erakon korkoa korolle-laskurin avulla, jolloin selvisi, että eihän meitsin tarvitse tuollaisia summia edes yrittää säästää. Jos sijoitan tasaisesti 500€/kk eli 6000€ vuodessa viisi prossaa tuottavaan kohteeseen 23 vuoden ajan on säästetyn pääoman määrä noin 150 000€, mutta vuosien korot tuplavat sen eli sitten blakkarissa olisikin jo 300 000 euroa!

500€/kk

On kyllä aika kova tukku? Jaa, mutta hetkinen!

* Kun aloitin blogin, maksoin viittä eri velkaa yhteensä vähintään 373€/kk. Ensi kuussa olen jälleen velaton.
* Tämän lisäksi ASP-tilille on mennyt 100€/kk. Maksu katoaa heti kun asunto löytyy.
* Nordnetiin lähtee 30€/kk. Tämä luettaisi luonnollisesti säästösummaan mukaan.
* Vuokraa maksan nyt 636€/kk. Omassa asunnossa tulen maksamaan vastiketta n. 140€/kk ja lainanlyhennystä n. 400€/kk. Asumiskustannukset siis ovat ihan kohta pienenemässä satkulla.

Eli tässähän puhutaan jo melkein 600 euron säästöstä kuukaudessa!
Eli väittäisin, että se viisi hunttia kuussa (6000€/vuosi) olisi ihan peace of cake!
Muuten metka luku FemmaDonnalle...
Niinkuin sekin, että Taris tulisi saavuttaa 55-vuotiaana.
Molemmat luvut sattumaa! Vannon! :D

Ja koska tavoitteethan on tehty ylitettäviksi, olisi ihan vähän nannaa suhata suunnitelman ohi etuajassa. Olen aika varma, että vaikka mitä vuosien aikana keksisi tai minne ikinä innostunkin taas reissaamaan, tuo säästöluku on helppo pitää ja jopa ylittää.

Tulevaisuus

Mitäs nyt sitten? Maaliviiva on siis noin 23 vuoden päässä. Riittääkö motivaatio tasaisella 500 euron kuukausitahdilla?

No aivan varmasti!
Operaatio Taris ei nimittäin tule olemaan vain tylsää rahan lähettämistä palkkapäivisin määrittelemättömään "johonkin" vaan nyt alkaa rahan tuottokeinojen metsästys!
23 vuoden ajan etsin tuottokohteita, kehitän niitä, siirtelen sijoituksiani, avaan uusia, myyn, ostan, menetän, tienaan, sössin, opin, rikastun ja onnistun!

*Jos minä pystyn, pystyt sinäkin!*

18 kommenttia:

 1. Hienoa päästä aitiopaikalta seuraamaan heräämistarinaasi. Onnea matkaan!

  Tässä kohtaa voisin vielä sekottaa pakkaa vähän lisää ja puhua kulujen minimoinnista. Olet ollut ihan tohinoissa siitä kuinka pystyt venyttämään penniä ja hyvä niin, sillä se on kenties ajattelemattasikin lähentänyt eläkepäivääsi rutkasti - olettaen että pystyt ylläpitämään nuukailun ainakin jollain tasolla.

  Mainitsit, että elämiseen menee 1300€/kk. Ja sanotaan, että tuolla elintasolla säästösumma on se 500€/kk. Mutta mitäpä jos elämiseen menisikin vain 1250€/kk. Se tarkoittaisi, että säästöön jäisi 550€/kk.

  Tarikseen vaadittava pääoma laskisi, koska elinkustannukset laskisivat. Tarvitsisitkin vain tasan 300k€ rahaa ja mikä parasta, tämä tavoite lähestyisisi nopeammin, koska säästöön jää enemmän.

  Jos oikein pitkälle menee, niin itse asiassa taris-päivämäärän laskentaan et tarvitse kuin säästöprosentin eli kuukausisäästöt jaettuna kuukausinettotuloilla. Tämän jälkeen tietyllä tuotto-odotuksella voi suoraan laskea päivän jolloin passiivinen tulo kattaa kaikki menot. Asiasta lisää lontoon kielellä täällä:

  http://www.mrmoneymustache.com/2012/01/13/the-shockingly-simple-math-behind-early-retirement/

  VastaaPoista
 2. Kiitos! :)

  Tuossa elämiseen menevässä luvussa on laskettu mukaan asuntolainan lyhennys 400€/kk jota ei välttämättä 23 vuoden päästä enää ole, vaikka vaihdankin jossain vaiheessa isompaan asuntoon. (Hehe! Puhun kuin asuisin jo siinä pienemmässä)
  Eli kuukausielämiseen ei välttämättä tarvita noinkaan paljon, mutta jätin sen luvuksi juuri siksi, ettyä sitten kun ei olla enää töissä, putkahtaa varmasti jotain muuta mielekästä tekemistä, joka vaatii sitten taas enemmän rahaa.

  500€/kk säästö on keskiarvo, koska tuloni eivät ole kiinteät. Tietty toivon, että en alita lukua, vaan pikemminkin ylitän sen kerran jos toisenkin!

  Alankin laskeskella esimerkkejäsi muuntelemalla lukuja suuntana ja toiseen. Tämä on niiiiiin innostavaa! :D

  VastaaPoista
 3. Toinne mitä voisi miettiä olisi että tekisikin vaikka vaan 3 päivää viikossa töitä. Sitten olisit periaatteessa taloudellisesti riippumaton, ainakin puoliksi kun sinun tarttisi tehdä niin vähän töitä ja vapaa-aikaa olisi vaikka kuinka paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tossa on ideaa. Vaarana on nimittäin, etten maltakaan pysyä pois töistä ja että jopa tylsistyn vapaalla.
   Se vain mietityttää, että missä vaiheessa jättäytyisin puoliajalle? Jos ennen 55 ikävuotta kun tavoitteeseen on vielä matkaa, niin tienestitkin puolittuvat laskien tavoitetahtia tai jopa pysäyttäen sen. No ehtiihän sitä seikkaa vielä miettiä.
   Mikähän on korvannut Bloggerin vuonna 2039? :D

   Poista
 4. Jee, toivottavasti tämä operaatio ja projekti jaksaa innostaa alkuinnostushuuman jälkeenkin! :) Kiinnostavaa seurata jatkossa miten etenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muuten tuonne Puolimiljoonan blogiin vähän kommentoinkin omia vastaavia esimerkkilukujani. Tässä vielä tänne vastaava! Käytin siellä ensin laskuissa 17 vuotta, jolloin olisin 50-vuotias, mutta jos nyt vertailun vuoksi laskis 22 vuotta, jolloin päätyisin vuoteen 2039 ja 55 vuoden ikään, tulos ois esimerkkispecseilläni seuraava;
   Alkupääoma 8000 €, kuukausilisäys 400 €, korkoprosentti 5, lopputulos n. 208 000 €, josta vuotuinen tuotto n. 10400 €, eli n. 865 €/kk, josta 30 % verojen jälkeen n. 600 €. Monille ihmisille tuo on todella vähän, mutta mulle se on tuplat mun nykymenoihini.
   Mulla taloudellinen riippumattomuus ei siis ole tavoitteena, mutta ehkä päädyn sinne silti joskus.

   Poista
  2. Sun elämäntyyli on kyllä oikeesti ihailtava! :)

   Mä olin huolissani ja vähän jo ahdistunutkin siitä, että kun sekä velka- että ASP-projekti lähenevät loppuaan, löydänkö tarpeeksi motivoivan seuraavan maalin. Tulevaisuuden laskelmissa Nordnetiin oli menossa kuukausittain "sikana" rahaa, mutta mitä varten?
   Ja tässä se motivaatio taas löytyi!
   Rakastan haasteita, tavoitteita ja päämääriä.
   Näin pitkänajan tavoiteessa on parasta edetä vuositavoite kerrallaan, niin into säilyy paremmin!

   Poista
 5. Unohtuiko ottaa verojen vaikutus huomioon?

  312000€ * 5% * 70% / 12 = 910€
  Jäätiin aika kauas 1300€ / kuukausi.

  Tarvitset siis enemmän:
  445680€ * 5% * 70% / 12 = 1299,90€

  Säästöön per vuosi (23 vuoden ajan) pitäisi saada:
  445680€ / 23 = 19377€

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tää kommentti sai lottoamisen tuntumaan sijoittamista houkuttelevammalta idealta :D

   Poista
  2. Osinkoverothan on (tällähetkellä) 25,5% eikä 30%

   Poista
  3. No tietenkin unohtui! :D
   Eli ensimmäiset sössimiset ja oppimiset alkoivat jo tässä vaiheessa.
   Eli tavoite nousi juuri roimasti, mutta niin nousi motivaatiokin!
   Pidetään maaliviiva silti samassa kohdassa, lisätään vain panoksia.

   25,5% verot huomioiden ja menot snadisti alennettuna 1200 euroon tarvittaiskin 400 000 euroa.
   Ja korkoakorolle laskurin mukaan se saavutetaan 8500 euron vuosivauhdilla tuotto-odotuksen ollessa 6%. Eli täytyy olla hereillä ja löytää ne tuottoisimmat kohteet. I'm ready for the game!

   Poista
  4. Paitsi jos sijoitat kasvu-rahastoihin ja kasvu-etf:iin niin silloin omaisuus kasvaa, mutta siitä ei makseta veroa ennen kuin myytäessä. Itse en näihin sijoita, joten ei hajuakaan, mikä rahasto tai etf olisi hyvä näin pitkälle sijoitusajalle. Aihetta kannattaa kuitenkin tutkia, ettei verottaja estä sijoitusten kasvua.

   Poista
 6. *Jos minäkin pystyin, pystyt sinäkin!* Juuri näin. Anna mennä vaan. Ihanaa kun olet noin innoissaan. Nyt vaan toteuttamaan suunnitelmaa (jota olet jo toteuttanut). Tämä on sinulle ihan helppo juttu!

  VastaaPoista
 7. oletetaanko me, että et saa oikean eläköitymisiän jälkeen eläkettä? Koska sittenhän sen 67 ikävuoden jälkeen et tarvitse niin paljon sijoituksistasi, vaan osa rahoista tulee sieltä eläkkeestä? Vai enkö tajua?

  VastaaPoista
 8. Jätin suosiolla ne veke ku eläkeikään on tuosta 55 ikävuodesta niin kohtuuton aika ja summakin jää niin piebeksi jos jättäydyn töistä pois 10 vuotta aiemmin. Täytyykin laskea kotona eläkelaskurilla paljonko se tekisi. Lisäksi saan ikävuosina 66-78 takaisin säästämääni eläkevakuutusta 12,5€ /kk. Siitäkin ymmärtääkseni verot pois. Hirmutulot siis edessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtoehto 1) aletaan tienaamaan enemmän tai 2) kulutus vielä alas. Ehdotan 1! More money!

   Poista