Pizzaonline

Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

perjantai 12. toukokuuta 2017

Taloudellinen riippumattomuus

Mitä se tarkottaa?
Miten sen saa?
Milloin sen saa?

Tässä pikkuhiljaa olen paljastanut kommenteissa ympäri blogiyhteisöä, että haaveilen suunnittelen jääväni "eläkkeelle" 55-vuotiaana eli tarkalleen 22,5 vuoden kuluttua.

Olenko ollenkaan laskenut, millainen omaisuus silloin pitää olla kasassa ja miten sellainen kerätään?
No en tieteskään...

Paitsi nyt!

Seuraan Facebookissa Terhi Majasalmen Vauras nainen-sivustoa ja sieltä osui silmiin tällainen linkki:
http://www.varallisuusakatemia.fi/mika-taloudellisen-vapautesi-numero/

Artikkelissa neuvotaan kuinka lasketaan:

1. Taloudellinen turva
 Eli elämisen pakolliset kiinteät kulut: asumisen, kodin laitteet (sähkö, netti, puhelin), ruoka, arjen matkustuskulut, vakuutukset yms.

2. Taloudellinen elinvoima
Eli vaatteet, viihde, nautinnot, luksus yms.

3. Taloudellinen riippumattomuus
Eli kuinka paljon rahaa tarvitaan jotta voisit 5% vuosittaisella korolla kustantaa tämänhetkisen elintasosi (lue: palkkatasosi).

No minäpä laskin.



 Mikäli kuvasta ei saa tolkkua, niin tulkkaan:

1. Jotta selviäisin ilman palkkaa pakollisista menoista, olisi korkoa tuottavaa omaisuutta oltava 240000€. (Eli oma maksettu kämppä ei kelpaa tässä esimerkissä omaisuuteen mukaan.)

2. Jotta selviäisin myös muista arjen ylimääräisistä kuluista, olisi omaisuutta oltava 72000€ lisää.

3. Jotta fyrkkaa riittäisi saman verran kuin mitä palkkaa tulee kuussa, olisi omaisuuden oltava huimat 640000€!?! = Mahdottomuus?

Ja kohdassa kolme löin kapuloita rattaisiin. Syy: Pärjään/elän mainiosti kohtien 1. ja 2. rahasummilla eli yhteensä 1300€ kuussa. Kaikki ylimääräinen on jo vuosia mennyt joko velkoihin tai säästöön tai molempiin.
Taloudellisesti riippumattomana ei säästöä todennäköisesti enää tarvitse tehdä. Vai tarvitseeko..?

Hylkäsin kohdan 3. ja keskityin tarkastelemaan/ihailemaan kohtien 1. ja 2. yhteissummaa: 312000€!

312000 euroa jaettuna 22,5 vuodelle tekee 13866 euroa vuodessa. 

Olisiko se mahdollista?
Kamppailenhan juuri mahdottomalta tuntuvan kymppitonnin vuosivauhdin kanssa.
Tekisi yli tonnin kuussa. Joo ei näillä tuloilla.
Mutta SILTI vastoin kaikkia todennäköisyyksiä väitän, että JOOOOOOOPAS!!!!

Huomiotavaa:
Laskelma on hyvin riisuttu, eikä siinä oteta huomioon kaiken maailman jännittäviä reissuja ja rellestyksiä, harrastuksia, budjetinylittäviä hankintoja ja päähänpistoja, joita väistämättä säästömatkan varrella tulee ja mitä myös taloudellisesti riippumaton viisikymppinen Donna tulee keksimään. Varsinkin kun sitten ei enää tarvitse notkua noin 40 tuntia viikossa työnorjana.
Mutta laskelman asumismenoihin on kuitenkin laskettu mukaan tuleva asuntolainanlyhennys (400€/kk), jota ei tietenkään 20 vuoden kuluttua enää ole, vaikka maksaisin lainan pois kuinka hitaasti tahansa. Eli jos nämä kaksi sulkevat toisensa pois, niin silloin laskuissa on taas järkeä!

Otetaan myös huomioon, että jotkut sijoitukset voivat tuottaa enemmänkin kuin tuon 5 prossaa ja mikä tärkeintä sen lisäksi otetaan huomioon 22,5 vuoden aikana saatavat korot, korkoa korolle-ilmiöt, osingot yms.

Otetaan myös huomioon, että elämä heittää tietysti tielle vielä mitä sattuu ja suunnitelmat menevät täysin uusiksi. Joku äijä onnistuu viemään jalat alta ja pariudun, lisäännyn, hankin lemmikin, jättäydyn vuorotteluvapaalle, saan potkut, alan yrittäjäksi, hurahdan johonkin ihan kummaan ja kalliiseen harrastukseen, saan päähäni muuttaa ulkomaille yms yms.

Huh kun alkoi ihan hengästyttää tuollaiset mietteet O_O

Mutta olkoon tämä nyt tämän päivän Donnan unelma/tavoite/suunnitelma!

P.S. Tilannekatsaus:
Toukokuun femmahaasteen ensimmäisen tynkäviikon (5pv/25€) budjetista on jäljellä vielä 11,91€!

26 kommenttia:

 1. Olethan huomannut Rikas Erakko -blogin sivuilta löytävät laskurit. Siellä on juuri sopiva laskuri tällaiseen unelmointiin eli korkoa korolle laskuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh kiitos! En tiennyt RE:stä mitään!? Rikkaan erakon laskuri(t) on ollut viimeisen tunnin ajan kovassa käytössä!

   Poista
 2. Mielenkiintoisia laskelmia :). Aloin heti miettimään omalla kohdalla ja millaisia määriä pystyisin säästämään jatkossa. Velanmaksun loputtua ja mahdollisesti tuon miesystävän kanssa yhdessä asuessa pystyisin varmaan kaksinkertaistamaan kuukausisäästön 300 eurosta -> 600 euroon, mutta ei silläkään vielä hätyytellä kymppitonnin säästöä vuodessa. Nooh, ehkä kaikki on kotiinpäin kumminkin :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei koita sinäkin tuota Rikkana erakon laskuria! Korkoa korolle-ilmiöllä tuotot on ihan huimat tuollakin kk-summalla!

   Poista
 3. Nyt puhut asiaa. Laskelmat ovat loistavat. Niissä on ideaa. Idea on SIIS loistava. Jos minä olen päässyt tavoitteeseen eli olen taloudellisesti riippumaton. Sinäkin pystyt siihen. Sinun pitää vaan itse ymmärtää tavoite ja sinulla pitää olla halu päästä tavoitteeseen. Sitten hiukka onnea (jos onnenkantamoisia ei tule niin sitten vaan kestää hiukan pidempään).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä tiesin, että sä arvostaisit! Olet mun esikuvani! :)
   Sijoitusmaailma (Lue: Osakkeet! Täältä tullaan!)

   Poista
 4. Sain laskelmaksi, että jos tämän vuodne lopussa saan sijoitettua 5000€ ja sen jälkeen lisään summaan 500 euron kk vauhdilla 6 prossan korolla olen 55-veenä ensinnäkin tuplannut sijoitukseni (150 000€) arvon ja jo todella lähellä maalia eli yli 300 000 eurossa!? Wauuuu! Ihan kuin uusi maailma olisi auennut!

  Ilman teitä mä olisin alkuperäisen suunnitelmani mukaan ostanut liian kalliilla jonku murjuyksiön, maksanut (pelkästään) sitä hullunkiilto silmissä seuraavat 10-12 vuotta. Ehkä puolessa välissä ostanut sikakalliin kaksion ja pistänyt yksiön vuokralle ja tienannut säkällä verojen jälkeen noin parisataa euroa kuussa.
  Siinä oli mun tulevaisuus vielä 1,5 vuotta sitten.

  Teen tämän kommentin pohjalta oman postauksen, mutta nyt oli saatava tämä heti sanotuksi! O_O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Mutta suunnitelman vaihtona ostaisit ensimmäiseksi asunnoksi kuitenkin ihan oman lähiaikoina, ihan jonkun hirveän luukun (huonokuntoinen yksiö, neliöitä joku 22-30, lue! markkinoiden halvin, mutta sellainen, jonka joku voi joskus vuokrata, sijainti pitää olla kyllä hyvä). Asuisit siinä sen 2 vuotta (sitten saat myöhemmin verottomana myyntivoiton, mutta et siis ole myymässä). Säästät koko ajan into piukeana sekä siihen asuntoon lainaa pois hitaasti että lopulla säästöllä puolet hajautettuna osakkeisiin (jotka maksaa osinkoja) ja loppu puoli voisi odottaa vapaana pääomaana uutta asunnon ostoa varten (tai ainakin ne s osuuden käyttöön,13 % aika varma tuotto). Sitten jätät tämän pommiasunnon sijoitusasunnoksi. Ja siitä se lähtee. Minulla on kyllä sinulle vieläkin parempi sijoitusidea? Kiinnostaako?

   Poista
  2. Joo kyllä haluan tehdä siitä ekasta romuyksiöstä aikanaan sijoituskämpän! Ja saattaa olla, että innostun hankkimaan niitäkin vielä lisää. Voijan sijoitusmuotoa vaihtaa sitten kesken kaiken.
   Nuo laskelmat kuulostaa hiton hyvältä! Ja sijoitusideat kiinnostaa aina! Availen juuri uudestaan sijoituskirjastoani, jotta ymmärrys lisääntyisi. Nyt pistetään raha poikimaan!
   Ja elättelen tietenkin toiveita, että kun olen asettanut tällaisen aikarajan kun 23 vuotta, niin tottahan se suhataan lyhyemmäksi, koska tavoitteet on tehty ylitettäviksi! Mä olen niin innoissani!

   Poista
  3. On unohtunut vastata tähän silloin aikanaan. Kun aloitin tavoittelemaan taloudellista riippumattomuutta, yritin avata koko silloisen elämän laskelmillani. Mietin kaikkia vaihtoehtoja hyvin (lue TODELLA HYVIN) avoimesti. Minun laskelmissani alkoi aina tulla sama ratkaisu, sijoitusvarallisuuden huimaan kerta kasvattamiseen. Asuin silloin pääkaupunkiseudulla omakotitalossa ja kävin aika kaukana töissä (työmatkat pitkät, työ oli kyllä kivaa). Halusin helpomman elämän ja enemmän pääomaa joka tekee minulle töitä (ettei minun tarvitse tehdä töitä). Hain työpaikkaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta (en suoraan uskaltanut jäädä pääomasijoittajaksi, pääomaa ei ollut niin paljon). Möin omakotitalon ja pistin siitä puolet halvemman paikkakunnan omaan asuntoon ja loppu puolen sijoitin. Kyllä kannatta! Sain sijoitusmassaani hurjan hypyn. Siitä se minulla lähti. Nyt tulee ihan päästä heittona, mutta esim Kemissä (nyt tulee hataraa tietoa eli voipi olla vääriäkin tietoa, Kotka lienee myös halpa) ihan asialliset yksiöt voi maksaa 15000 euroa, jonka voi ostaa 5000 eurolla (ja yhtiölainaa on 10000). En nyt suosittele että muutat Kemiin/Kotkaan (jos työalasi on sellainen että töitä on joka puolella Suomea), mutta ideana että ostan halvalta paikkakunnalta esim kolme yksiötä, asut itse yhdessä ja vuokraan nuo kaksi (omaa pääomaa tarvitaan 15000 euroa, loput asuntojen yhtiölainaa, eli sinulla on tämä pääoma jo melkein kasassa). Käyt töissä, huomaat että elämä on helpompaa (palkka melkein sama, mutta matkat lyhyt ja kaikki vähän halvempaa kuin pääkaupungissa). Noin niin kuin ideana! (Tiedän, että vastaat, että et halua muuttaa pois nykyisestä ympäristöstä. Ihan ok. Minun kaverit veikkasi, että tulen pääkaupunkiin maitojunalla takaisin, en ole edes kertaakaan harkinnut. Täällä vasta tajusin miten halpaa elämä on ja onnen lähteet eivät oikeasti maksa mitään, kirjastoon kävellen, juoksulenkki, auringonotto varjossa. Ja sitä pääkaupunkiseudun kuluttamiskeskeistä hullunmyllyä en ole kaivannut.)

   Poista
  4. Toi on mielettömän hyvä strategia. Mä todennäköisesti saisin töitä aika laajalti pitkin Suomea, mutta lisätöitä (eli mahdollisuus vaikuttaa palkkaan) on näin hitokseen tarjolla vain pääkaupunkiseudulla. Lisäksi veli ei ikinä päästäis mua liian pitkälle, koska olen veljenlapsille niin läheinen (no ehkä vähän broidillekin..) :D Muuten ympäristönmuutos ei olisikaan hassumpi ja välillä olen miettinyt sijoitusasunnon hankkimista kotiseudulta joka on pääkaupunkiseudulta n. 60 kilsaa pohjoiseen ja vuokriltaan melko samaa kastia kuin tämä pk mutta asuntojen hinnat taas... Paaaaljon halvemmat! Paikkakunnalle on helppo mennä ja kämpän asioita olisi helppo hoitaa sukulaistenkin välityksellä.
   Ehkä joskus. Sinne muuttaminen itse ei kyllä myöskään houkuttele, vaikka pk-seudulle pääsisikin helposti alle tunnissa. Ellen sitten joskus vähän aikuisempana muuta mieltäni...

   Poista
 5. Onhan se mahdollista mutta aika on rahaa kuten jo huomaatkin ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin todellakin näyttää olevan ja siksi vähän kismittääkin, että olen herännyt näin myöhään toimintaan.
   Pitänee siis muuttaa se kismitys toteutusenergiaksi ja pistää hösseliksi!
   Ei se nyt niin maata kaada jos menee vähän yli ja pääsen vapaille vasta vaikka 57-vuotiaana, mutta tuo luku 55 sopisi luonnollisesti FemmaDonnalle paremmin :D

   Poista
 6. Noniin ja nythän siis laskurin käytön jälkeen tajusin (jäätävällä viiveellä) myös sen, että todellisuudessahan mun tarvitsee säästää yllämainitun suunnitelman toteuttamiseksi tosiaan vain 500€/kk eli 6000€/vuosi!? Tekstissä vaahdottiin vielä 13000/vuosi, joka juuri puolittui. Eli siis koska 6000 ökrön vuosivauhti on tässä vaiheessa jo lastenleikkiä, on tavoite oikeasti ihan oikeasti toteutettavissa, jos vain sijoitan säästöni oikein!
  Voi jösses!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi juku, miten sulta on voinut mennä ohi tuo RE:n korkoa korolle -laskuri? :O Mutta hei parempi että löysit sen myöhään kuin ei milloinkaan, koska se tosissaan on hurjan inspiroiva kalkulaattori. Itsellä on ujona tavoitteena päästä tekemään osa-aikaista työviikkoa 45-vuotiaana, eli 14 vuoden päästä. Luulen että jaksan sitten paremmin olla töissä eläkeikään asti jos viimeiset 25 vuotta on mahdollista tehdä vaikka vaan kolmepäiväistä työviikkoa :)

   Poista
  2. Olen ihan sekaisin. Meidän täytyy femmis nyt perehtyä näihin osakkeisiin, koska tosiaan sijoittaminen on paras tapa käyttää rahaa! En haaveile matalasta eläköitymisiästä mutta rahan voi näköjään käyttää myös fiksusti....

   Poista
  3. Nyt FemmaDonna alkaa tajuta. Hyvä. Otatko nyt esim. biletysviikonlopun/Turkin matkan, vai säästätkö sen nyt ja sijoitat rahan ja saat samalla rahalla ja sen pääomalla monta matkaa myöhemmin.... Minä olen joskus valinnut kotiöllöttelyn (ei maksa mitään) ja säästänyt/sijoittanut rahat. Pääoma alkoi tehdä töitä ja 'tekemättömät matkani/silloiset säästöni' antavat nyt minulle ruuan pöytään ja minun ei tarvitse käydä töissä. Eli pääsin tavoitteeseen! Laskelmista se lähtee.

   Poista
  4. Olen laskelmista vielä vähän pyörällä päästäni, mutta näyttäisi siltä, ettei edes tarvitse valita. Jos jatkan niinkuin tähänkin asti (femmadonnahaastetta lukuunottamatta) kerran vuodessa matkustamalla ja silloin tällöin bailabailaamalla ja keksimällä tasaisin väliajoin mitä ihmeellisimpiä tempauksia saisin silti tuon 500 euroa sivuun. Perustelut: kun saan asunnon asumiskustannukset tippuvat vuokrasta 636€/kk lainanlyhennykseen ja vastikkeeseen arviolta n. 540€/kk eli säästöä 100€. Lisäksi aspiin mennyt 100€ vapautuu. Nornetiin menee 30€, joka laskettais tulevaisuudessa mukaan tuohon 500 euron sijoitussummaan.
   Ja ennen vanhaan blogin alkaessa maksoin velkoja vähintään 373€/kk. Eli nämä yhteensä tekevät jo hurjat 600€ O_O
   I think I have hope...

   Poista
  5. Niin ei tarvitsekaan valita matkoja pois. Minulla vaan matkakuume hellitti kun halusin nähdä varallisuuden kasvun nopeampana, ja lisäksi olen aina tykännyt olla kotona. Tavoitteellisen riippumattomuuden tavoittelu ei tarkoita kärsimystä...

   Poista
 7. Alat lisätä minussakin jotain sisäistä paloa. Olisiko mahdollista, mikä olisi ja mitä haluaisin...? Arvokysymyshän tämä on muutenkin: jätänkö nyt maalliset asiat toisarvoisiksi ja panostan pitkän tähtäimen vapauteen.

  VastaaPoista
 8. Minäkin laskeskelin noilla laskureilla. Riippumaton olen sitten eläkeiässä, mikä on oikeastaan aika masentava ajatus, mutta säästöjeni turvin mun ei tartte kituuttaa miniminieläkkeellä. Hyvä sekin. Toisaalta nämä säästöt helpottaa jo normaalia elämääkin.

  VastaaPoista
 9. 30 vuoden aikana, vuosien 1981 ja 2011 Helsingin pörssin osinkovirta on kasvanut 64 kertaiseksi, eli suurinpiirtein 30 kertaiseksi inflaatio mukaanlukien.

  Mielestäni riittää, että säännöllisesti vaihtaa osan palkasta hyvään, kannattavaan perus-bisnekseen (osakkeisiin). Auttaa huomattavasti taloudellisessa kehityksessä.

  Tekee sen, minkä voi, se riittää.

  VastaaPoista
 10. Kyllä se on mahdollista kun vain aloittaa :)

  VastaaPoista
 11. Sinun innoittamana tein blogiini aiheesta kirjoituksen

  https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.fi/2017/05/taloudellisen-riippumattomuuden-yhtalon.html

  Kiitos blogikirjoitusaiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä huomasin heti! Kiitos ihan mielettömästi kunniasta!! Pääsin nyt vasta bloggeriin vaahtoamaan asiasta! :D
   Olen tosi otettu!
   Käyn nyt läpi noita aiempiakin kommentteja ajatuksen kanssa ja postaan uutta tilannekatsausta. Tästä tulikin puuhakas sunnuntaivapaa! :D

   Poista
 12. Moi, tässä postissa ja kommenttiketjussa oli oiva stoori, jossa asiat ikään kuin "loksahtavat paikoilleen". Inspiroiva posti!

  VastaaPoista